Med pasjon for språk og illustrasjon

Lisa Aisato er nestemann ut i vår ukentlige spalte med barnebok-profiler. Se hva hun synes en god barnebok bør inneholde.

Hun er kunstner, forfatter og illustratør, og har bl.a. illustrert barneboken Sølvrevene og Den store Sangboken (2009). Lisa Aisato tror en kommer langt med pasjon for språk og illustrasjon når en skal lage barnebøker. Bli bedre kjent med henne her i vår ukentlige spalte!

 

Forfatter/illustratør: Lisa Aisato, 33 år

 

En-fisk-til-Luna

 

Aktuell med: En fisk til Luna, (Gyldendal Norsk Forlag)

Boka handler om Luna som får besøk av en ensom, svevende fisk. Hva betyr ordene fisken sier og hvor kommer den fra?

 

 

 

 

 

Hvorfor skrev du/illustrerte du akkurat denne boken:

I alle mine egne bøker kommer bildet før historien. Jeg lagde en gang et bilde av en jente som holdt en fisk med et pussig utseende i en snor, som en slags ballong. Jeg ble nysgjerrig på bildet og skrev en historie om det.

 

Tre barnebok-favoritter:

Mathilda av Roald Dahl

Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren

Harry Potter av JK Rowling

 

Sjekk ut: 

Franske Rebecca Dautremers versjon av Alice i eventyrland. Hun har selvsagt ikke skrevet boka, men illustrert den så det er en fryd for øyet!

 

Hvordan jobber du?

Jeg jobber intenst og iherdig hver dag fra ca halv 9 til 4. Vi pusser opp hjemme for øyeblikket, så jeg jobber akkurat nå på et kaotisk soverom blant klær og sengetøy. Snart er et midlertidig arbeidsrom klart. Det skal jeg bruke frem til atlerieret mitt står ferdig i hagen om et års tid.

Når jeg skriver bøker begynner jeg alltid med bildet. Jeg er veldig oppattt av hva man kan fortelle ved å visualisere det. Jeg har gjerne flere oppslag i bøkene mine uten tekst, det synes jeg er spennende. Når jeg begynner på en ny bok kikker jeg først på malerier jeg tidligere har laget, så skriver jeg historier om dem. Den beste blir kanskje til en bok.

 

asiato-coverbok

 

Din egen favorittillustrasjon?

Jeg har ikke én favorittillustrasjon. Men jeg er veldig glad i denne (bildet), da dette er en jeg er ganske fornøyd med. Illustrasjonen er hentet fra En fisk til Luna. Jeg håper at folk blir nysgjerrige på boka når de ser den.

 

 

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Mamma leste vanvittig mye for meg og søsteren min da vi var små, så det er vanskelig å finne én som skilte seg veldig ut – vi hadde så mange fine leseropplevelser. Men billedboka Ofelias skyggeteater av Michael Ende gjorde kanskje størst inntrykk på meg når det gjelder illustrasjoner. Stemningen fra den boka sitter i meg enda, og jeg tenker ofte på den når jeg lager mine egne bøker i dag.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Jeg skulle gjerne vært på besøk hos Willy Wonka

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Hermine Grang virker som hun har ting og tang på stell. Jeg vet bare ikke om jeg hadde klart å gifte meg med Ronny Wiltersen…

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Jeg tror ikke det finnes noen fasit, men engasjement og en viss pasjon for språk og illustrasjon hjelper mye.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Potter er min mann!

 

(Foto: Trine Sirnes)