Knekker nesten koden

En real sluke-bok, som blir vel heseblesende og klisjepreget.

Luridiumstyven er første bok i spenningsserien om tolv år gamle William Wenton. Han og foreldrene hans lever i skjul i Norge under dekknavnet Olsen. William forstår ikke helt hvorfor, men det henger sammen med at faren ble lam etter en bilulykke for åtte år siden og bestefarens sporløse forsvinning like etter. Foreldrene er redde. De vil ikke at William skal skille seg ut – noe han selvfølgelig gjør. For William Wenton er verdens beste kodeknekker. Han vet det bare ikke selv ennå. Hvis feil folk finner ut hvem han er og hvor han bor, blir det trøbbel.

En dag kommer Umulighetsutstillingen til Norge. Noen av verdens beste kryptologer har laget verdens vanskeligste kode: Umuligheten. Noen av verdens beste kodeknekkere har prøvd seg på Umuligheten, og feilet. Uten å røpe for mye av handlingen: William knekker selvsagt koden. Og da er det ingen vei tilbake. Herfra og ut skjer det ene etter det andre i et halsbrekkende tempo.

Bobbie Peers:
Luridiumstyven
Barn- og ungdom
Aschehoug
238 sider

Luridiumstyven er en heseblesende historie, spenningskurven ligner en berg- og dalbane. Og så skjer det som ikke skulle skje: Jeg blir likeglad med det hele. Utover i boken er spenningstoppene så mange at alt blir like viktig – om det er en kodeknekkerduell mellom William og Freddy (Institutt for posthuman forsknings mest bøllete elev), eller om William er i ferd med å bli kvalt (i en snart oversvømt hemmelig bunker i Londons undergrunn) av den nyopptinede 150 år gamle luridiumshungrige Andrew Talley.

Dette er en real sluke-bok for tween-segmentet, en sånn bok man leser så fort at man knapt får med seg hva som skjer, men likevel vil ha mer. Historien henger så vidt sammen. Den flyter mer på fart enn forklaring, med det resultat at det hele blir litt ullent.

Peers makter ikke å skrive spenstig nok til å løfte den fantasifulle fortellingen. Språket i Luridiumstyven er enkelt, og mangler den lekenheten og originaliteten som ideen krever. Skildringene blir klisjeer, karakterene blir todimensjonale.

Hollywood-regissør Morten Tyldum (Hodejegerne, The Imitation Game) har allerede kjøpt filmrettighetene til Luridiumstyven. Det er fint, for jeg må innrømme at jeg har mer tro på denne boken som film enn som bok.

 

HILDE MATRE LARSEN