Knausgård favoritt i The New Yorker

The New Yorkers anerkjente kritiker James Wood har Karl Ove Knausgård med på sin liste over årets beste bøker i 2013. Det er han ikke alene om.

«Den er like god som den første … Det er en del mer Thomas Bernhard i bok to enn i den første, og den misantropiske skarpheten gjør den morsommere og mer bitende enn sin forgjenger,» skriver James Wood i det ledende tidsskriftet The New Yorker, om Min kamp. Andre bok. Den anerkjente kritikeren har laget sin liste over det han mener var de beste bøkene i 2013. I fjor som i forfjor har han Karl Ove Knausgårds Min kamp med på denne listen, som består av kun åtte bøker.

 

«Underlig og original»

The New Yorker oppsummerte i tillegg kulturåret 2013 i en egen artikkel, hvor essayist og kritiker Meghan O’Rourke blant annet skrev: «I det siste føles det som om du ikke kan gå ut av huset uten å høre noen snakke om den norske forfatteren Karl Ove Knausgård, og med god grunn – han har skrevet en av de underligste og mest originale romanene jeg har lest på lang tid. »

Karl Ove Knausgårds Min kamp. Andre bok utkom i USA og Storbritannia våren 2013. Flere ledende amerikanske og britiske aviser hadde Knausgårds roman med på sine lister over årets beste bøker.

 

«Komisk og kunstnerisk egenartet»

Også The New York Times hadde Knausgårds roman med i deres oppsummering av litteraturåret 2013: «At noe kalt bok 2 kan kalles den mest interessante litterære utviklingen i år overrasker meg. Det er også overraskende at noe jeg føler meg komfortabel med å kalle «den mest interessante litterære utviklingen» inkluderer en lang seksjon med detaljerte beskrivelser av deltagelsen på rytmetime, en musikklasse for spedbarn. Men bok 2 (av seks) av den norske forfatteren Karl Ove Knausgårds 3.600-siders selvbiografiske roman fra familielivet – Min kamp – avdekker at dette verket vokser seg stadig mer betydelig, komisk og kunstnerisk egenartet»

I Wall Street Journals oppsummering av litteraturåret framheves Knausgårds roman, og avisen synes den er «gripende».

 

«Anti-Proustsk prosjekt»

I Storbritannia framhever Telegraph Min kamp. Andre bok: «Bind to skildrer midtlivskrise, en ny partner og farskap med forstyrrende oppriktighet, men beundrere av Knausgårds merkelige anti-Proustske prosjekt vil med vitende vilje la seg fange i dets irrganger.»

Litteraturredaktør Boyd Tonkin i avisen Independent skriver at Karl Ove Knausgård skildrer det hverdagslige i et ungt farskap. «Likevel konverterer han det til et forbløffende veltalende sett av refleksjoner over maskulinitet, familieliv og kunstnerens kløe etter å flykte.»

The Guardian skriver: «Andre store leseropplevelser i år inkluderer Karl Ove Knausgårds selvbiografiske roman Min kamp. Andre bok, en brutalt ærlig selvransakelse i det som føles som sanntid.»

 

«Han er et geni»

Avisen har også spurt britiske forleggere om hvilke bøker de gjerne skulle ha utgitt, og forlegger Simon Prosser i forlaget Hamish Hamilton trekker fram Knausgård: «Bind 1 og 2 av Karl Ove Knausgårds episke roman Min kamp blåste meg overende: den er totalt fordypende og bryter ned veggen mellom forfatter og leser siden du lever livet hans ved siden av ham.  Den er på en eller annen måte både triumferende og befriende – og mektig avhengighetsskapende – selv om den gjenforteller de mest tilsynelatende dagligdagse aspektene ved livet. Han er et geni.»

Magasinet Specators skribent William Leith har trukket fram sine favorittbøker og skriver: «Jeg elsker den norske forfatteren Karl Ove Knausgård, og hans siste roman Min kamp. Andre bok var min favorittbok i år. Den selges som fiksjon, men det er, blir vi fortalt, veldig, veldig nært selvbiografien. Han har evnen til å gjøre de små detaljene i livet sitt fascinerende.»

Karl Ove Knausgårds bøker er nå oversatt til 19 språk.

 

(Foto: Forlaget Oktober)