Med Crimetime Gotland får Sverige sin første internasjonale krimfestival. Det er Bonnierförlagen som står bak arrangementet – noe som vekker blandede reaksjoner.
Crimetime Gotland henter sin inspirasjon fra blant andre engelske Crime Writing Festival i Harrogate og Krimfestivalen i Oslo, når de ruller i gang sin nye festival 13. – 16. august.
Arrangører er Bonnier-eide Books & Dreams sammen med produksjonsselskapet Blixten & co og Region Gotland. Enkelte hadde håpet at en slik festival kunne se dagens lys uten Sveriges største forlag ved roret:
– Det er synd at Bonnier må være avsender når en krimfestival blir startet, sier forlagssjef Kristoffer Lind på Lind & co til magasinet Svensk Bokhandel (SvB). –Carina Nunstedt er veldig dyktig, men det hadde vært bedre hvis hun hadde gjort det i egen regi. Det ser likevel ut til at de har lykkes i å komme opp med en bred liste forfattere.
Norsk skepsis
Problemstillingen er velkjent også her hjemme. Da Cappelen Damm dro i gang Krimfestivalen i Oslo i 2012, var det en viss skepsis blant konkurrentene til at kun ett forlag skulle stå som arrangør. Det viste seg lettere for hovedarrangøren å by på sine aller beste navn, enn det var for konkurrentene.
Etter hvert har man lykkes å skape god bredde i den norske festivalen, ved et slags kompromiss. Cappelen Damm og Krimklubben står som hovedarrangør av Krimfestivalen og de fleste arrangementene skjer i Cappelen Damm-huset eller på Centralteatret tvers over gaten, men man opererer også med en rekke «samarbeidspartnere»: Rivertonklubben, Oslo Nye Teater, Tanum, Ark, Narvesen, Norli, Eldorado og tolv andre forlag – deriblant de andre storforlagene.
Til årets festival stiller eksempelvis både Aschehoug og Kagge med sine største trekkplastre for våren – i Jo Nesbø og Eirik Jensen.
– Vil ikke merke det
Ikke alle strever med Bonniers sentrale rolle i den svenske festivalen. Ordfronts forlagssjef Pelle Andersson, synes ikke dette er spesielt problematisk:
– Vil de ha en festival på Gotland, synes jeg ikke det er riktig å angripe dem for det. Jeg vil tro de ønsker å ha med gode krimforfattere fra alle forlag, så får vi se hvordan prislappen for å være med ser ut.
Carina Nunstedt, programansvarlig for Crimetime Gotland, tror ikke man vil merke at Bonnierförlagen står bak arrangementet:
– En del av forfatterne kommer fra forskjellige Bonnierförlag, men vi har en bred forlagsmiks. Dette er tuftet på et stort engasjement fra forfattere, forlag og litterære agenter, sier hun til SvB.
40 forfatternavn
Arrangørene har som ambisjon å ha rundt 40 forfatternavn på plakaten når alt er klart. Selv om man titulerer dette som en internasjonal festival, ligger hovedtyngden på de svenske forfatterne. Utelandsgjester begrenser seg enn så lenge til Jussi Adler-Olsen, Denise Mina, Belinda Bauer, Alex Marwood og vår egen Anne Holt.
Resten er «nasjonal kvote». Den er til gjengjeld sterk i vårt naboland, med navn som Lars Kepler, Jens Lapidus, Anna Jansson, Mari Jungstedt, Håkan Nesser, Viveca Sten, Åsa Larsson, Kristina Ohlsson og Christoffer Carlsson – for å nevne et knippe.
(Foto: Crimetime Gotland)