– Rammene for å skape en bokby her er perfekte, sier Wiggo Andersen (bildet). Han vil skape Den Gamle Bokbyen i Gamlebyen i Fredrikstad.
Som om ikke det var nok med to bokfestivaler og en Mozart-festival: Den aldri hvilende Wiggo Andersen er på ferde igjen. Nå skal det bli bokby i Gamlebyen i Fredrikstad.
– Rammene for å skape en bokby her er perfekte, sier Wiggo Andersen og slår ut med armene, der vi vandrer gatelangs gjennom Gamlebyen denne vinterettermiddagen. – En studie av internasjonale bokbyer viser at den perfekte beliggenheten er åtte-ti mil fra en storby. Og så må den ligge i et autentisk bymiljø. Så her er både geografien og et unikt bymiljø på plass.
Unikt bymiljø
Nettopp det unike bymiljøet påvirker også det tenkte hovedfokuset for Den Gamle Bokbyen, som prosjektet er døpt:
– Vi makter ikke å gape over alt og det er ikke noe mål i seg selv å fylle Gamlebyen med mest mulig bøker. Planen vår er å ha fokus på historie og reiser. Det vil passe veldig godt inn i miljøet og de historiske omgivelsene her.
Wiggo Andersen har ambisjon om å skape en bokby som lever året rundt: -Både bokbyene i Fjærland og Tvedestrand har gode liv i sommerhalvåret, men geografien gjør det krevende for dem å skape velfungerende helårs bokbyer. Det er nok enklere her i Gamlebyen i Fredrikstad. Selv om det også her er klart mest folk om sommeren, bor det såpass mye folk i reiseavstand at det skal være mulig å ha et tilbud gjennom alle fire årstidene.
Litterært senter
Lokaler i Gamlebyen er intet problem. Der er det mange vel utprøvde alternativer fra Ord i Grenseland. En litterær skrivestue er allerede etablert ved Bing-gården. Den gamle messa ved Artillerigården kan bli omgjort til et stort bruktbok-bibliotek, galleri, kontorer og litterært senter.
– Utgiftene til renovering og leie av bygget ville bli for store for oss alene. Vi har allerede fått støtte av Sparebank 1 Stiftelsen og DNB, sier Wiggo Andersen.
I tillegg er Andersen i dialog med Gamlebyens kafeer og serveringssteder, for å få på plass interessante aktiviteter året rundt. Han ser for seg et utstrakt samarbeid bibliotek, museum, bokhandlere, antikvariater, skoler og lokale historielag.
To bokfestivaler
Wiggo Andersen har lenge vært en markant skikkelse i plankebyen, som eier av Temareiser i Fredrikstad og lokal ildsjel. De siste årene har han også blitt et kjent ansikt for mange bokfolk – forfattere, forlagsfolk og bokhandlere – i hele vårt langstrakte land. Wiggo er mannen bak to av våre mer profilerte bokfestivaler: Reine Ord i Reine i Lofoten og Ord i Grenseland i Gamlebyen i Fredrikstad – i tillegg til å være involvert i en god neve andre små og store prosjekter. Han ønsker også å gjøre Fredrikstad til Friby – et fristed for forfulgte forfattere.
Har han tid til enda flere prosjekter?
Wiggo Andersen forstår ikke spørsmålet: – Dette er bare moro og det er slett ikke for mye jobb, når du har mange folk til å hjelpe deg.
Idealisme og klokskap
Hans egen litterære reise, da han først så litteraturens store potensial som møteplass, startet i Wales på 1980-tallet – nettopp i en bokby:
– Da besøkte jeg den walisiske landsbyen Hay-on-Wye. Det er verdens første bokby.
Og når blir Den Gamle Bokbyen like kjent?
– Det tar tid å bygge en by av bøker. Å etablere og drive en bokby er ren idealisme, klokskap og mye arbeid. Vi tar det steg for steg.