Klart for Appelsinia

I dag åpner dørene til Appelsinia barnebokfestival i Skien, hvor Lisa Aisato er festivalforfatter.

– Jeg har faktisk ganske store forventinger til årets festival, fordi vi har et utrolig sterkt lag av forfattere og illustratører med oss. Vi har skjønt at dette forfatterlaget er et sjeldent godt lag, derfor stiger forventningene også, sier festivalleder Helle Riis, som også har store forventninger til besøkstallene:

– Vi tror at vi topper 3000 besøkende, med både inviterte skoleklasser og publikum på åpne arrangementer. Vi har et veldig godt program, og vi tror at festivalens programposter kommer jevnt over til å bli godt besøkt.

Appelsinia er en av få rendyrkede barne- og ungdomsfestivaler, og den foregår i Ibsens fødeby Skien. Festivalens navn er også hentet fra ett av Ibsens stykker, nemlig Appelsinia fra Byggmester Solness. I stykket heter det at Byggmesteren vil skjenke ungjenta Hilde et kongerike, et Appelsinia, og hun skal få være prinsesse der.

Utvidet festivalen

Dette er sjette gang Appelsinia går av stabelen, og det er duket for 93 arrangementer over fem dager på hele 12 scener. Her skal publikum få møte 19 forfattere, 4 illustratører, 2 dansere og 2 forfattere.

– Årets festival er annerledes fra tidligere ved at vi i år har med oss flere samarbeidspartnere og vi har et større program på kveldstid. Vi har i tillegg utvidet festivalen med åpne arrangementer. Det er en vei vi kommer til å fortsette: vi vil utvikle festivalen til å bli enda mer festival, og lage flere programmer på ettermiddagen og på kveldstid, forteller Riis.

Lisa Aisato er årets festivalforfatter, og hun er blant annet å møte å på torsdag kl. 18 i foajeen i Ibsenhuset, hvor en rekke av arbeidene hennes er utstilt. Her vil hun være i samtale med Per Ragnar Møkleby, som selv er illustratør og kunstner.

I tillegg til Aisato kan publikum møte forfattere som Fredrik Høyer, Bobbie Peers, Nicolai Houm, Simon Stranger, Anders Totland, Gudrun Skretting, Bjørn Sortland, Camilla Kuhn, Jan Tore Noreng, og mange, mange fler.

Sender forfatterne i fengsel

SENDT I FENGSEL: Nicolai Houm skal lese fra boken sin i Skien fengsel.

– Et nytt konsept av året er «Bok og bål». Dette er lesing rundt et leirbål i skogen i skumringen, forteller Riis. Det er forfatter Alexander Løken skal lese fra boken sin rundt leirbålet. Arrangementet er i samarbeid med Telemark turistforening, og finner sted i skogen bak Fritidsparken kl. 19 på torsdag.

Appelsinia sender ikke bare forfatterne ut i skogen, de sender dem også i fengsel.

– Nicolai Houm har skrevet boken Det du ikke vet om Vilde, som handler om at Vilde har en pappa i fengsel. Vi sender derfor Houm og hans samtalepartner, Lisbeth Mangen, til Skien fengsel, hvor det helt sikkert sitter voksne folk med barn på utsiden av muren. Vi tenker det kan bli veldig fint å høre Houm lese og fortelle fra denne boken, sier Riis.

Festivalkroa

– Festivalkora er alltid et høydepunkt, forteller Riis – og den går i år av stabelen på Folque kafe på torsdag kl. 20.

RØPER HEMMELIGHETER: Liv Gulbrandsen skal røpe Ibsens hemmeligheter torsdag kveld.

– Her inviterer vi voksne, og ikke barna. Det er for alle som er opptatt av barne- og ungdomslitteratur. Og der kommer Liv Gulbrandsen med en spesialskrevet tekst, Ibsen for Kidza, hvor hun har sett nærmere på Ibsens verker og skal fortelle om kjærlighet, mord og brev fulle av hemmeligheter. Hun har lovet at det blir spennende.

I tillegg til Gulbrandsen vil også Karen Frøsland Nystøl bokbade både Lisa Aisato og Bobbie Peers på Festivalkroa, og Fredrik Høyer vil spille opp barnelitteraturen med musikere og forfattere – nok et splitter nytt konsept ved Appelsinia-festivalen.

 

Se hele programmet her!