Kjærlighet og julemani

Tom Erik Fure (Foto: Grethe Børsum)

BARNEBOKPROFIL: I Tom Erik Fures debutbok står julefeiringen i fare, samtidig som Norge endelig får sin første homofile gutt i hovedrollen i en roman for barn

Tom Erik Fure har tilbragt mer tid enn de fleste i diverse bokhandlere. Både som en ivrig kunde, men også som ansatt. Denne høsten får han også oppleve å se sin egen bok i hyllene, når han debuterer som barnebokforfatter – og det med en viktig bok. Det er nemlig første gang en homofil gutt får hovedrollen i en norsk barnebok.

 

Forfatter: Tom Erik Fure

Aktuell med: Benny går berserk (Cappelen Damm)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– Tittelen dukket plutselig opp i hodet mitt på vei inn i dusjen, og da ble jeg veldig nysgjerrig på hvem denne Benny var og hvorfor han gikk berserk. Da jeg kom ut igjen hadde jeg idéer til et par-tre bøker, og i den første skulle Benny gå berserk fordi foreldrene hans avlyste den norske, tradisjonsrike julen til fordel for julefeiring i Syden! Jeg skjønte også rimelig tidlig i prosessen at tiden var inne for å skrive en barnebok med en homofil gutt i hovedrollen, da det er skikkelig mangelvare her til lands. Jeg håper skeive barn ser på Benny som en gøyal kompis de kan identifisere seg med, og at barn som kanskje synes at det å være skeiv er rart eller negativt, ser gjennom Bennys øyne at egentlig er vi jo ganske like alle sammen. Kjærlighet er kjærlighet, og julemani er julemani!

Tre barnebok-favoritter:

Harry Potter-bøkene: Jeg holder for tiden på å lese dem om igjen for første gang på over et tiår, og jeg fryder meg!

Hobbiten: En av få bøker jeg har tatt meg tid til å lese mer enn én gang, og den er fortsatt fantastisk.

Kirkegårdsboken: Kanskje Neil Gaimans beste bok noensinne, og kanskje mest for de litt eldre barna. Selv gråt jeg som et veldig lite barn mens jeg leste den ferdig.

Sjekk ut:

Maretorn av Tone Almhjell. Sånn apropos tårer. Den boken ødela meg, men på den beste måten. Nydelig skrevet om sorg, død, vennskap – alt som er vanskelig, fint og gjør vår tilmålte tid her på jorden verdt det hele. Pluss snakkende dyr, nevnte jeg snakkende dyr?

Hvordan jobber du?

– På mobilen! Jeg skriver veldig, veldig, veldig mye i Notes. Hver gang det ramler dialog, handling, eller en idé til lanseringsfesten for en bok som ennå ikke er skrevet inn hodet mitt, er det frem med Notes for å notere alt. Det blir et salig rot som jeg senere er nødt til å få struktur på, og da kopierer jeg alt over i Scrivener, kjører split-screen og scroller opp og ned til den store gullmedaljen for å få satt alt i kronologisk rekkefølge, og ikke minst få luket ut alt som ikke har med idéer til den faktiske boken å gjøre. Det blir en del av dem også. Jeg skriver på trikken, t-banen, bussen, i dusjen (vannfast skriveblokk), og i sengen etter at jeg har lagt meg. Når det omsider begynner å ligne på en hel historie, tar jeg fatt på tastaturet. Hjemme. Jeg klarer ikke å skrive på café, slik mange andre forfattere gjør. Jo eldre jeg blir, desto mer ro trenger jeg. Hilsen bestefar på 35.

Din egen favorittillustrasjon?

– Jeg ler så jeg griner av illustrasjonen hvor Benny ser for seg lillesøsteren sin, Belinda, som Grinchen – komplett med mobiltelefon!

– Helsiden hvor Benny forlater huset en morgen mørk og ser naboen Magda-Roses hode sveve (tilsynelatende) i løse luften er også pur komedie! Kenneth Larsen (Tegneserien Bestis), som har illustrert boken, har i det hele tatt gjort en så god jobb at det blir vanskelig å velge. Det er et par rørende illustrasjoner også, men nå skal jeg ikke avsløre mer.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Jeg husker at jeg knabbet bildeboken Sover du ikke veslebjørn? fra skolebiblioteket og gjemte den i hyllen min på barneskolen. Den gjorde tydeligvis stort inntrykk på meg og jeg elsket illustrasjonene. Jeg har faktisk kjøpt meg en utgave av den i voksen alder, fordi jeg er verdens mest nostalgiske person og fordi voksenlivet er for voksne. Men den som gjorde aller størst inntrykk på meg, må nok ha vært Roald Dahls Matilda. Illustrasjonene, kombinert med Dahls fantastiske fortellertalent og hysteriske plott trollbandt meg helt. Siden har jeg vært merkelig fascinert av karakterer med telekinetiske krefter: Carrie, Dark Phoenix, Willow Rosenberg, Eleven … Men det begynte med Matilda.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Magda-Rose fra Benny går berserk, faktisk. Hun er Bennys nabo og vikar-bestemor og 100 % fabuløs! Pluss at hun lager en deilig delfiakake! What’s not to love?

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Harry Potter. Nei da, men jo da. Jeg er jo veldig glad i Harry, og vi har en del til felles. For eksempel er vi begge trollmenn.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– En god dose humor, en splæsj med alvor, og gode karakterer du kan relatere til.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Ved Merlins skjegg! Harry Potter, så klart! Alltid Harry Potter. Alltid. See what I did there? Alltid?