Karin Fossum? Ja, takk!

Foto: Shane Leonard

Stephen King har talt. Karin Fossum er en av få fremmedspråklige han leser.

Når Stephen King blir bedt om å nevne ukjente forfattere som er verdt å lese, trekker han fram fem navn – og ett av dem er Karin Fossum.

 

 King nevner den norske krimdronningens navn to ganger i det store bokintervjuet med The New York Times. Dette til tross for at han fastslår at han «prøver å unngå å lese oversatte romaner», fordi han føler at «forfatteren filtreres gjennom en annens hjerne».

Men et av de oversette verkene han likevel følte det var verdt å lese, var Karin Fossum – i selskap med Pierre Lemaitre og John Ajvide Lindqvist, samt Stieg Larsson, som King medgir å ha hatt glede av, «til tross for det stive språket».

karin_fossum
Anbefalt av King: Karin Fossum

Karin Fossum vant i 2008 den prestisjetunge Los Angeles Times Book Prize i klassen for krim/thriller med Elskede Poona, eller The Indian Bride, som oversatt tittel ble. Dette var da hennes fjerde bok på det amerikanske markedet.

Ifølge Fossums norske forlag Cappelen Damm har forlaget Harvill Secker i Storbritannia fulgt Karin Fossums forfatterskap tett, og har kjøpt i alt 13 titler – inklusive den nyeste, Helvetesilden, som innbragte Fossum hennes andre Riverton-pris. Det amerikanske forlaget Houghton Miffin Hartcourt har kjøpt de to siste titlene, Helvetesilden fra 2014 og 2013-utgivelsen Carmen Zita og døden.

 

Aldri Austen

 Intervjuet med Stephen King inngår i New York Times bokdel sist søndag, og er nå ute på nett. Der sier legenden helt klart hva han foretrekker å lese:

– Jeg elsker krimgåter og spenning mest av alt. Jeg leser noe horror og overnaturlige historier, men ikke så mange som folk gjerne tror. Jeg liker vanlige romaner om temaet virker interessant.

Men én ting liker Stephen King virkelig ikke å bla opp i: Romaner om forhold eller romantikk.

– Jeg har aldri lest Jane Austen. Det sier jeg verken med stolthet eller skam (eller fordommer for den saks skyld). Det er bare et faktum, sier King til New York Times.