Kampen mot mafiaen

Luke 19: Han debuterte denne høsten med en kritikerrost dokumentar om enkeltmennesker som står opp mot overmakt og kriminalitet.

Per Kristian Aale arbeider som journalist i Aftenposten, og har tidligere vært korrespondent i Brussel og Moskva for samme avis. Han har studert russisk, statsvitenskap og journalistikk. Gjennom sitt arbeid som utenriksjournalist har Aale reist mye rundt i blant annet Italia, og disse reisene har dannet bakgrunnen for dokumentarboken han debuterte med denne høsten: De modige.

De modige handler om den italienske mafiaen og forteller historien om menneskene som har forsøkt å bekjempe den. Vi får blant annet innblikk i historikken bak blant annet Camorraen og Cosa Nostra. Aale har brukt seks år på å researche og skrive boken, og den har fått strålende kritikker.

 

836.Bok_fil.192


Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Jeg leste alle Elena Ferrantes bøker i Napoli-kvartetten, men den første boken – Mi briljante venninne – var best. Det var gøy å lese den fordi jeg kjente igjen så mye fra min egen research og fra det menneskene i gamlebyen i Napoli fortalte. En av hovedpersonene i boken min, De modige, er som hentet fra Ferrantes univers; han vokste opp i de samme gatene og miljøet som hun skildrer.


Hva har du planer om å lese i julen?

Jeg ser frem til å lese Rød Kjærlighet av Maxim Leo, en bok som min dyktige kollega Ingrid Brekke anbefalte. Forfatteren skriver om oppveksten i DDR og hans egen families rolle i historien. All the light we cannot see av Anthony Doerr har jeg hatt liggende en stund; den tror jeg er god. Jeg har også en thriller på vent, The Cartel av Don Winslow. Det er andre bind som tar for seg kampen mot de voldelige meksikanske narkokartellene.


Hvilke tre bøker av året anbefaler du?

Svetlana Aleksijevitsj: Slutten for det røde mennesket. Hun skriver svært godt; det er rystende, engasjerende og man blir litt klokere. Jeg var så heldig å få intervjue Aleksijevitsj for et snaut tiår siden. Hun bodde den gangen i Sverige, men var hjemom Minsk for å se til leiligheten sin. Jeg ble invitert på te, mat og en lang og spennende prat.

Ingebjørg Berg Holm: Stjerner over, mørke under. Det er en lavmælt, historisk krim med et språk som gjør boken til en fryd å lese.

Sidsel Wold: Landet som lovet alt – min israelske reise. Hun skriver godt, og jeg lærte mye av å lese den.


(Hovedfoto: Magnus Knutsen Bjørke)