Jubilerer med novelledebut

I dag fyller Margaret Skjelbred 70 og debuterer samtidig som novelleforfatter med samlingen "Hadde jeg vinger".

Margaret Skjelbred er en av våre fremste forfattere med mange kritikerroste bøker bak seg. I dag, 25. januar, fyller hun 70 år og debuterer samtidig som novelleforfatter med boken Hadde jeg vinger. Med små grep får vi innblikk i hele liv. Direkte og åpent, nesten tilforlatelig, blir leseren introdusert for mennesker midt i sorgen, i kjærligheten, forelskelsen, savnet og lengselen.

Danser som ingen har danset

En kvinne ligger for døden og ber datteren om å bli værende ved sengen. En jente kan ikke vente med å se venninnen sin igjen etter å ha vært syk noen dager. En gutt ser ikke hvor vondt han har det for kjærligheten til moren sin. Et ektepar sitter tett sammen på kirketrappen og minnes barnet de mistet. En gutt besvimer foran kvinnen i den røde folkevognen, hun som reiste og ble noe annet enn alle de andre i bygda. Et kjærestepar ser en kvinne danse som ingen har danset før.

For livet

«Dette er for livet, sier en av karakterene i Margaret Skjelbreds noveller, og det er nettopp slik det oppleves å lese henne. I og til og for livet», skriver forlaget i sin hyllest til jubilanten.

Margaret Skjelbred debuterte med diktsamlingen Det er aleine du er i 1983. Siden har hun utgitt en rekke diktsamlinger, romaner og barnebøker og vunnet flere priser.

 

(foto: Wikimedia Commons / Helga)