– Er blitt kalt et svin

Vega-forlegger dagen derpå: Har mottatt trusler, støtteerklæringer, en bokhandler-boikott og to nye bokprosjekter.

Jeg er blitt kalt et jævla svin og har mottatt trusler som er godt over streken, sier Vega-forlegger Finn Jørgen Solberg. Det har vært et døgn med både forutsigbare og svært overraskende reaksjoner.

I går lanserte Vega Forlag boken LISTE NR. 1. Denne rommer, i tillegg til en historisk innledning, en liste over 16 069 navngitte nordmenn – 15 359 menn og 710 kvinner. Denne er en faksimile av Politidirektoratets Liste nr. 1 over mistenkte for grovere arter av landssvik, utgitt i mai 1945 og distribuert til politimestre og skulle hjelpe norske myndigheter med å identifisere og lete opp landssvikere. Listen inneholder flere som kun er mistenkte, men aldri ble dømt, samt personer som er feilaktig oppført.

 

Vært åpne om svakhetene

 Hvilke er de forutsigbare reaksjonene?

Naturlig nok har pressen lett etter kritiske vinklinger og blant annet hentet frem historikere som forholder seg negativt til prosjektet. Det har stort sett kokt ned til hva vi har vært åpne på hele tiden: at det er oppføringer på listen som ikke burde vært der, sier Finn Jørgen Solberg. – Særlig i kategorien yngre familiemedlemmer, hvor det også er tilfeller hvor det viser seg at de har vært motstandsfolk.

Solberg viser til at Vega Forlag har sladdet de yngste som er oppført i Liste nr. 1.

 

Scan0025

 

Bokhandel-boikott

Når det gjelder forlagenes nye etikkplakat, betoner du at du særlig har forholdt deg til punktet om å utvise mot? Denne etikkplakaten er vel ikke et tapasbord – du må vel også forholde deg til de andre to punktene i «treenigheten»: grundigheten og aktsomheten?

Jeg mener vi holder oss godt innenfor på alle tre, det har jeg også sagt til media. Alternativet vårt var ikke å publisere i det hele tatt, men her mener vi dette er et så viktig historisk dokument at det er riktig å utgi dette.

Mye tyder på at publikum er nysgjerrig på prosjektet. Allerede tidlig i morges fikk Solberg og Vega en ny bestilling av Liste nr. 1 fra en av de største bokhandlerkjedene.

Men ikke alle er like tilfredse med prosjektet:

Vi er også blitt boikottet av en bokhandel, som umiddelbart ryddet hyllene sine for samtlige Vega-bøker.

–Hvilken bokhandel er det?

Det kan vi la ligge.

 

Støtte fra frontkjempere

Hva er de mer overraskende tilbakemeldingene?

Støtte fra folk som er omtalt eller fra deres familie. De takker for at vi har pakket dette inn og presentert det for akkurat hva det er. De mener at det er greit at vi har åpnet vinduet og luftet ut. Til og med fra frontkjempere og frontkjemperes etterkommere har vi fått denne type tilbakemeldinger.

Men det har langt fra bare vært ros å hente:

Noen har vært opprørte på familiens vegne, og har meldt at de vurderer rettslige skritt. Det er kanskje ikke så uventet, selv om jeg mener dette ikke vil føre frem. Verre er det med en del av de meldingene jeg ellers har mottatt. Jeg er blitt kalt jævla svin og har mottatt trusler som er godt over streken. Noen har vært såpass drøye at jeg vurderer å ta en prat med advokat om dette, sier Solberg.

 

Nye bokprosjekter

All støyen har også gitt Finn Jørgen Solberg en annen stor overraskelse:

Vi er blitt rene magneten for nye bokprosjekter fra krigens dager. Bare i løpet av dette døgnet har vi antatt to nye gode bokutgivelser, sier Finn Jørgen Solberg, og legger til at han ikke ser bort fra at det kommer flere.