– Jeg eeeeelsker jobben min

DAGENS SOMMERGJEST: Når du bor på Hvaler, bare fem minutter unna stranda, er jobbesommer kanskje ikke så ille likevel?

Illustratør Lisa Aisato har som vanlig mer enn nok av spennende oppdrag. Det preger også sommeren  i år, hvor det blir sparsomt med plass for late feriedager.

Hvor tilbringer du ferien? 

– Jeg er hjemme i hele sommer. Det blir egentlig ikke noe ferie på meg, men vi bor på Hvaler, fem minutter fra stranda, så jeg får i hvert fall en god smak av ferie og sommer uansett. Vi var på en to ukers tur i Karibien og Florida i februar, så da tok vi liksom ferien da vi. I sommer blir det jobbing med å illustrere boka Til ungdommen skrevet av Linn Skåber, ukentlige illustrasjoner til Dagbladets lørdagsmagasin og jobbing i vårt sommeråpne galleri på Hvaler. Så: fullt kjør med andre ord.

Hva må en god sommerferie inneholde?

– Fri fra jobb, kanskje … så da blir det vel ingen god sommerferie på meg. Men flaks at jeg eeeeelsker jobben min, da.

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Jeg har barn på 5 og 7 år, så det blir ikke så mange timers ro om gangen. Men jeg hører enormt mye podkast og lydbok mens jeg jobber. Klarer meg ikke uten noe på øret.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Så langt i år tror jeg det må bli Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar. Anbefaler lydboka varmt. Strålende innlesere. Ellers likte jeg også godt Asbjørn Bakkes Erik Bye-biografi. Jeg har jobbet mye med Maja Lunde i år, i oktober kommer boka vår: Snøsøsteren. Jeg tenkte å lese meg litt opp på hennes bøker, for jeg syns hun skriver så godt. Nå hører jeg på Bienes historie mens jeg jobber. Den neste boka på lista er Blå.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Blåskjell og hvitvin.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Det må nok bli mine beste venninner.

Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Jeg ville gitt en bukett til Camilla Kuhn fordi jeg aldri blir lei av Lunda på ridetur og Gorm er en snill orm, en bukett til Lene Ask fordi hun lager så fine ting og fordi hun ser meg når jeg sliter med sosial angst på litterære minglepartyer, og en bukett til Tor Åge Bringsværd. Vi har laget vår 11. bok om trollet Tambar i år, og det fortjener en bukett med markblomster og trollhassel!

… og hvem ville du gitt en brennmanet? 

– Jeg vil gi en brennmanet til de som bevilger penger og ikke ser viktigheten av landets biblioteker

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Da hadde jeg nok sett meg om etter en annen som kunne tatt over den stillingen så fort som mulig. Jeg er ikke så glad i å stå i stormer, like så glad i konflikter eller diskusjoner foran kameraet. En konfliktsky kulturminister er ingen tjent med. Vi trenger en som kan ta grep og en som tåler å stå på krava for kunst og kultur. Jeg trives best helt alene med blyanten i hånda og lydboka på øret.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Skal ikke Klaus Hagerup få en bukett, da?»

Svar: Den som fortjener det aller mest er kanskje ham! I fjor lagde vi. Boka «Jenta som ville redde bøkene». Den er nå oversatt til 22 språk, og det er jeg rett og slett ganske stolt av! Han er forøvrig en strålende, varm fyr jeg har blitt veldig glad i.

 

(Foto: Einar Børresen)