Ingen jul uten krøkelag

Yohan Shanmugaratnam (foto: Ilja C. Hendel)

LUKE 8: Eros, Birdy, Basse, Toffen, Påsan, IOC og Norm er bare noen av ingrediensene Yohan Shanmugaratnam må ha for at det skal bli jul.

2022 har vært Karpes år – og journalist Yohan Shanmugaratnam har ridd på bølgen med Chirag og Magdi. Boken Hjertet i to (Bonnier) er en av bokhøstens store snakkiser, og står nok på mange Karpe-fans sine ønskelister til jul. Selv velger Shanmugaratnam musikken til Sissel Kyrkjebø når julen kommer – «en nordmann som hadde enda vanskeligere etternavn enn oss.»

– Hvor tilbringer du jula i år?

– I 1430 Ås, der jeg kommer fra, med foreldre og familie.

– Det blir ikke jul uten … hva?

– Krøkelag (julebord) med Ås-gutta, blant andre Eros, Birdy, Basse, Toffen, Påsan, Insane-O-Chris (IOC) og Normal-Chris (Norm). Finere gjeng får du ikke.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Diktsamlingen «Time is a Mother», av Ocean Vuong.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

– Skulle gjerne sagt «Kapitalen bind 1», «Kapitalen bind 2» og «Kapitalen bind 3» av Karl Marx, men det blir for dyrt og tungt. Kanskje tvillingtrilogien til Ágota Kristóf? Jeg likte bøkene veldig godt, i alle fall.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

– Jul har aldri vært en stor greie i vår familie. Men vi pleide alltid å invitere andre utlendinger, ofte pappas studenter, som ikke hadde noe å gjøre på julaften. Historiene deres var gaver i seg selv.

– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2023?

– #Metoo og virkelighetslitteratur (fortsatt), etter Hilde Rød-Larsens roman Diamantkvelder.

– Hvis du kunne satt en bok på pensum i norske skoler i 2023, hvilken ville det vært?

Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn.

– Har du et nyttårsønske på vegne av Kultur-Norge?

– En Word-funksjon som sier fra når folk skriver «krenket» og «woke». Det burde poppe opp en sånn irriterende boks der det står: «Er du helt sikker på at du vil bruke disse ordene?»

Hvis du bare kunne velge én: Prøysen, Sissel, Donald, Sølvguttene eller Askepott?

– Må bli Sissel. Foreldrene mine hadde en kassett med «Kjærlighet», som ble utgitt året etter at familien min kom til Norge. Det gjorde inntrykk å oppdage en nordmann som hadde enda vanskeligere etternavn enn oss.