I historiske fotspor

Thor Gotaas (Foto: Line Monrad Hansen)

Luke 17: Han er en av våre fremste eksperter på skihistorie. I sin nyeste bok har han tatt for seg Norges mest berømte turrenn.

Thor Gotaas har hovedfag i folkeminnevitenskap og folkloristikk, og arbeider til daglig som lærer ved siden av at han bruker betydelig tid på vår kulturhistorie som forfatter. Gotaas holder også foredrag og kåserier, og han har brukt stemmen sin i radiodokumentarer. Hans første utgivelse, Tatere i norsk folketradisjon, kom i 1999. Siden den tid har han skrevet 24 bøker på flere norske forlag, og mange av dem har kretset rundt hans ekspertområde skihistorie. Denne høsten kom hans 25 utgivelse: Birken.

Birken er historien om Birkebeinerrennet, som ble etablert i 1932. I boken følger vi Birkebeinernes flukt, som ga inspirasjonen til det berømte turrennet, og vi får vite hvordan rennet har utviklet seg gjennom årene. Det har også blitt plass til mer kuriøst stoff og Gotaas tar for seg noen av de siste diskusjonene rundt rennet, som han har har gått 22 ganger.

Birken


Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Grey Wolf. The Escape of Adolf Hitler av Simon Dunstan og Gerrard Williams. Forfatterne hevder at Hitler unnslapp til Argentina etter krigen, og at det har vært kjent der siden 1940-åra. De hevder å ha bra dokumentasjon. Jeg vet selvsagt ikke om det stemmer, men boka utfordrer vedtatte historiske sannheter.  Slike sannheter er ofte ukorrekte og boka er en påminnelse om det.


Hva har du planer om å lese i julen?

Bygdebøker fra Hedmark. Jeg skal være på oppvekstedet Brumunddal i romjula og liker å lese lokallitteratur.


Hvilke tre bøker anbefaler du?

Jeg anbefaler tre bøker jeg har lest i det siste mens jeg har sittet i bokhandlere og signert bøker:

Grepa kvinnfolk av Tove Lie
Slå med ljå av Hans Petter Evensen
Der ingen skulle tru at nokon kunne bu IV av Oddgeir Bruaset

 

 

(Hovedfoto: Line Monrad-Hansen)