Hvorfor må denne boka bli «kald» før vi får den?

LANGT ETTER: Hvorfor tar det så lang tid før nye bøker når bibliotekene? spør bibliotekar Stian Johansen.

Hvorfor får jeg ikke formidla og lånt ut Kjersti Bjørkmos "Hadde du bodd her ville du vært hjemme nå"? 

ARTIKKELFORFATTER: Stian Johansen

I dag er det mandag 14. oktober. Det er to måneder og fire dager siden Bjørkmos diktbok kom i salg i bokhandel. Boka har fått usedvanlig mye oppmerksomhet, og fikk senest for noen dager siden betydelig plass i en større sak om kommunesammenslåing og kommunenes slagord på NRK.no. Dette er en bok det er lett å formidle, og som vi på Skien bibliotek kunne ha lånt ut kulturfond-eksemplarene av både tre og fire ganger siden 9. august.

Hvorfor har vi ennå ikke mottatt kulturfond-eksemplarene?

Dette er et eksempel på en bok som trenger å bli formidla og være tilgjengelig i perioden boka er fersk og aktuell, og som kan være kald når den når biblioteket.

2. oktober mottok vi en forsendelse av bøker påmeldt innkjøpsordninga til Norsk kulturråd, altså kulturfond-eksemplarer. Der var blant annet Linn Strømsborgs roman Aldri, aldri, aldri, en bok som kom i salg 23. juli, og Helga Feirings debutroman Delt omsorg, en bok som kom i salg 27. juli, og Aasne Linnestås Johannas åpenbaringer som var tilgjengelig i bokhandel 5. august. Lenge etter at de første anmeldelsene og intervjuene og omtalene, som er så viktig for forfattere som ikke nødvendigvis lånes eller blir lest uavhengig hva som skjer av formidling blant oss som jobber med det.

Jeg kunne nevnt mange andre titler. Faktisk alle titlene som er en del av kfond-ordninga.

Vi trenger å få en kulturfond-tittel samtidig som bokhandelen mottar sine førsteeksemplar.

Et ullent svar i bransjen er treghet i systemet. Skal felleskapet og folkebiblioteka akseptere den tregheten? Hvordan er kulturfond-ordninga rigga? Hva må gjøres annerledes for at folkebibliotek skal være et moderne og aktuelt og reelt godt sted også for formidling av ny norsk og oversatt litteratur?

Er det rettferdig at bøker kjøpt inn av fellesskapet kommer sist frem til leser, mens de som kan kjøpe den selv får den først? Risikerer vi at både låner, forfatter, bøkene og bibliotekene taper på en ordning som fremstilles som om alle vinner?

Stian Johansen
Bibliotekar
Skien bibliotek