Hvite slaver entrer Boklista

Vetle Lid Larssens "1001 natt" er en av to nykommere denne uke, hvor det er få endringer i toppen.

De siste skal bli de første: Boklista som offentliggjøres denne første fredagen i 2014 gjelder egentlig den siste perioden i 2013. Årets siste liste inneholder to nykommere: Skjønnlitteratur: 1001 natt av Vetle Lid Larssen (Cappelen Damm)og pocketutgaven av Karitas av Krístin Marja Baldusdóttir  (Gyldendal). Yann De Caprona gjenerobrer teten på sakprosalisten med Norsk etymologisk ordbok (Kagge).

 

Norsk slavedrama

Da trønderen Niels Moss og bergenseren Christian Børs seilte ut fra Norge i 1769, ante ingen av dem hva som ventet: et liv som hvite slaver i Afrika. Dette var en skjebne de delte med hundretusener av andre europeere. På slavemarkedet i Alger tar historien deres en uventet vending: Niels Moss blir kastet i de beryktede slavefengslene, omgitt av ville dyr og desperate fanger. Christian Børs blir den muslimske herskerens personlige kaffeskjenker. Det er den høyeste stilling noen kristen hoffslave kan få, men også den farligste. 1001 natt er en dramatisk og storslagen beretning med forbløffende paralleller til i dag. På bakgrunn av flere tusen sider med dagbokopptegnelser, brev, notater og upublisert arkivmateriale forteller Vetle Lid Larssen historien om de to nordmennenes kamp for å overleve i en brutal kultur, på et fremmed kontinent. De norske slavene setter sin lit til at myndighetene hjemme i Danmark-Norge vil redde dem. Men hvordan skal styresmaktene i København reagere på den algirske aggresjonen: dialog eller konfrontasjon?

Beslutningen blir fatal for de to nordmennene. 240 år senere reiser Vetle Lid Larssen til Algerie på sporet av den overraskende sannheten.

 

Om kunsten og kjærligheten

Pocket-nykommeren Krístin Marja Baldusdóttirs Karitas er en storslått roman om drømmer og lengsler, om uventet lykke og bunnløs sorg – og om sterke kvinneskjebner på begynnelsen av 1900-tallets Island. Karitas Jónsdóttir vokser opp i en stor, farløs søskenflokk på Island. Men på tross av trange kår, er moren fast bestemt på at alle skal ha en utdanning.

Karitas er talentfull. Et tilfeldig møte med en kvinne bak et staffeli sender henne til København for å studere og gjøre kunsten til en stadig viktigere del av livet. Men så forelsker Karitas seg i den vakre fiskeren Sigmar, og livet tar igjen en vending for den unge kvinnen. For hvordan kan kunstneriskeambisjoner kombineres med den tradisjonelle islandske husmorrollen? Og er det mulig å velge mellom kunsten og kjærligheten?

Karitas er en roman om drømmer og lengsler, om uventet lykke og bunnløs sorg – og om stor lidenskap. Den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2006.

Boklista finner du her: http://www.bokhandlerforeningen.no/Statistikk/Bestselgerlisten

 

(Foto: Siv-Elin Nærø / Cappelen Damm)