Hjem – til Jæren og New York

Lobster rolls og rabarbragrøt. New York og bading på Orrestranda. Det er årets «hjemme-sommer» for Annette Orre.

DAGENS SOMMERGJEST: Annette Orre, Oslo Literary Agency (OLA)

– Hvor tilbringer du ferien? 

– Denne sommerferien drar jeg hjem – til Jæren og New York, hvor jeg har bodd de 19 første årene av mitt liv og fem av de seks siste.

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Med, selvfølgelig. Tradisjonen tro er ambisjonene fullstendig urealistiske og leselisten mye lengre enn det jeg kommer til å rekke over i løpet av sommeren.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– En og annen har muligens hørt meg påstå at podcasten S-town var bedre enn de fleste romanene jeg har lest på lenge. Men for å nevne en faktisk bok, og siden det er umulig å velge kun en fra den latterlig sterke OLA-høstlisten, så vil jeg trekke fram Claire Louise Bennets Pond som en dypt original bok jeg ble skikkelig betatt av. Er man som meg over gjennomsnittlig glad i New York, finnes det en utømmelig kilde av forfattere som har skrevet smart, vittig og vidunderlig om byen. Akkurat nå leser jeg Dorothy Parker, hun er en av de aller beste.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Varme lobster rolls fra et skur på en brygge langs New England-kysten og rabarbragrøt fra Jæren.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Den store amerikanske forfatteren Marilynne Robinson som jeg leser sakte og om igjen, samt USAs forrige president som i tillegg til å faktisk kunne lese, var den som gjorde meg oppmerksom på henne. Siden Lars Petter Sveen både er en stor forfatter og dessuten Robinson-fan, får han den siste invitasjonen.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Måtte det aldri skje. Men siden du spør; en ting det ikke kan satses nok på, er at barn og unge får tilgang til det aller beste av litteratur, musikk, teater, kunst og så videre.

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– Det er sjeldent og utrolig stas å se en norsk romandebutant hevde seg helt i toppen på den internasjonale litteraturscenen. Jeg snakker selvfølgelig om Maja Lunde og hennes Bienes historie. For et eventyr som jeg tror vi bare har sett starten på!

… og hvem Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet? 

– Avisredaktører som kutter i kultur-anmelderiet.

Hva  en god sommerferie inneholde?

– Bading på Orrestranda. Selv om det sjelden er godt nok vær til at det er direkte behagelig.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «So, who’s the next Norwegian author I ought to read?» er det spørsmålet jeg oftest får. Det kan vi snakke om når som helst.

 

 

(Foto: Kristina Giske)