Ingebjørg Berg Holm

Krim fra en tid "ingen" vet noe om.

Hurumlandet på slutten av 1800-tallet. En mann blir funnet på en lysning i skogen – tilsynelatende fredfull, med et mildt uttrykk i ansiktet. Men bakhodet er knust og klærne gjennomtrukket av blod.

Dette er opptakten til Ingebjørg Berg Holms debutroman Stjerner over, mørke under.

 

Forfatter: Ingebjørg Berg Holm

 

Aktuell med: Stjerner over, mørke under – Schibsted Forlag

stjernecoverEn utradisjonell historisk krim fra Hurmumlandet i hamskiftetiden. Med fokus på språk og og indre handling forteller jeg en historie om håp og savn, tro og tvil – og et brutalt mord.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Jeg drømte om å skrive en kriminalroman, og funderte på hvordan man gjør det. Begynner man med settinga, plottet, etterforskeren eller hva? «Jeg synes du burde skrive fra hamskifteperioden, for den er veldig interessant.» sa mannen min. «Og ingen vet noe om den, så ingen kan pirke fram faktafeil!»

Det viste seg at han hadde rett: Det er en fantastisk interessant tid. Men det viser seg at jeg er pirkete nok til å bry meg om historiske detaljer, og det er veldig vanskelig å drive research på en periode «ingen veit noe om!»

 

Tre favoritter:

John Steinbeck: Dagdrivergjengen – Fantastisk fortelling, hvor  alle personer har flere sider og er skildret med omtanke

Graham Greene: Tante Augusta – En røverhistorie, men også en vàr liten fortelling om savn og nærhet

Herman Mellville: Moby Dick – Sjøsprøyt, kannibaler, digre hvaler og fantastiske essay som på samme tid handler om livet på en hvalfangerskute og livet jeg lever nå.

 

Uslipt diamant:

Olav Havnes: Sagaen om den siste nattkrigeren. Dette er en voksen og mørk low-fantasy trilogi som oppslukte meg i tenåra. Den kom for tidlig til å være med i fantasybølgen, men fortjener et mye større publikum. Aschehoug burde trykke nye utgaver snarest!

 

Sist leste bok:

Lena Dunham: Not that kind of girl.  Velskrevet, morsom og relevant. Ikke alle kapitler treffer like godt, men enkelte setninger vil jeg brodere på pynteputer: «I deserved kisses. I deserved to be treated like a piece of meat but also respected for my intellect.”

 

Hvordan jobber du?Ingebjørg B Holm, innsalg

Jeg konstruerte først et plott, et miljø og et reisverk for handlingen, og gjorde innledende research. Men personene grodde fram i meg , nesten som av egen vilje, mens jeg skrev.

Halvparten av boka skrev jeg i permisjon med mitt yngste barn, mens hun sov lur. Da kom jeg langt nok til å vita at dette måtte jeg gjøre ferdig , og ordna meg senere fri fra jobben en måned for å skrive ferdig. Da jobba jeg nokså disiplinert. Men jeg har heller aldri gjort noe stykke arbeid hvor jeg har følt så mye flyt og lyst, så det var lett å holde fokus.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Phillip Marlowe, spesielt om han så ut som Humphrey Boghart.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Jon Åge Bringsværds forfatterskap er vidunderlig og originalt. Og Gobi-bøkene hans er noe av det beste i norsk litteratur!

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Facebook er kos, twitter er skolegården hvor alle forsøker å egle seg inn på de kuleste ungene.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

«Intet nytt fra hjemmefronten«. En fantastisk tegnet blogg fra ei talentfull venninne som plutselig fikk nokså mange barn.

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?

Solstad. Jeg skriver selv fra premisset om at menneskenes hjerter forandrer seg aldeles intet alle dager. Så en diskusjon med Solstad om hans mistillit til diktning ville vært morsom. Vi kan spise høne, så kan jeg plukke den med ham.