Her er mennene bak maskene …

Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg er forfatterne som skjuler seg bak pseudonymene Lenin & McCarthy.

Vi satser nå stort på thrillerlyrikk i utlandet, Grønland og Legoland og så kan Nesbø begynne å snekre paller, proklamerer Tom Stalsberg, når han sparker seg ut av skapet og står frem som den ene halvparten av forfatterparet Lenin & McCarthy.

De to slipper nå thrillerlyrikksamlingen til Postkort fra kirkegården (Cappelen Damm) forløst etter et svært kort svangerskap.

 

Bokpakke til Roar

Mange har fått med seg at vi, i samarbeid med Krimfestivalen, har utfordret leserne til å tippe hvem som skjuler seg bak pseudonymene. Våre innsendere har kommet opp med et mylder av kombinasjoner. Lars Saabye Christensen figurerte på over halvparten av svarene. Karin Fossum, Alf R. Jacobsen, Jo Nesbø, Hans Olav Lahlum, Tom Egeland og Unni Lindell gikk igjen hos flere. Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg og var også blant de mest tippede, men stort sett i par med nevnte Lars Saabye Christensen. Kun én innsender hadde klart å koble to sammen: Roar Skagen. Imponerende! Vi kan dermed gratulere Roar med en krimbokpakke fra Krimfestivalen til en verdi av 2000 kr.

Vi lovet også å trekke ut en krimbokpakke til en verdi av 1000 kr. blant alle innsenderne uansett om svaret var riktig eller galt. Denne går til Bjørg Sandhals. Hun svarte Tom Stalsberg og Vidar Sundstøl, og greide dermed å tippe en av de to.

 

Postkort fra kirkegården

 

Samplet lyrikk

Manuset til Postkort fra kirkegården kom inn til meg i begynnelsen av februar. Jeg så med en gang at dette passet som hånd i hanske for å gjøre noe nytt for Krimfestivalen og for lyrikken. Så vi laget en «dikt-singel» av dette, en samling på 15 dikt der Tom Stalsberg og Ingvar Ambjørnsen har skrevet annet hvert dikt, forteller Krimfestival-general Knut Gørvell. Ingvar Ambjørnsen har lest og også anmeldt en mengde krimromaner opp gjennom årene. Selv om en del av det er det Ingvar kaller «jabbekrim», har han også hatt store gleder med krimmen, og funnet romaner med språklig spenst der han har funnet flotte bilder og vendinger. Det har han samplet og diktet sammen til thrillerlyrikk.

 

Ut til folket

Da Tom Stalsberg tok kontakt med ham fordi han hadde noen krimdikt liggende, fant de ut at nå var det bare å få dette ut til folket. Hilde Thomsen, som har laget forsideillustrasjonen på Krimmagasinet og portrettere festivalforfatter Gunnar Staalesen, er også illustratør på denne boka, forteller Gørvell. Det går rykter om at Ingvar Ambjørnsen før han debuterte på ordentlig, ga ut en diktsamling, men ellers regnes nok denne dikt-singelen som hans lyrikk-debut. Ambjørnsen har skrevet over 30 romaner og novellesamlinger, og han fikk Rivertonprisen i 1990 for Den mekaniske kvinnen. Tom Stalsberg har gitt ut en rekke bøker og diktsamlinger og senest i januar kom hans siste diktsamling All right, himmelen.

 

Amb_Stal

 

Til Grønland og Legoland

Om prosjektet og forventningene fremover uttaler Tom Stalsberg: Jeg vet det er nesten lovløst, på grensen til det glade vanvidd å utgitt thrillerlyrikk, men Ingvar hadde linjer liggende og det samme hadde jeg, så hvorfor ikke. Vi satser nå stort på dette i utlandet, Grønland og Legoland og så kan Nesbø begynne å snekre paller. Nobelprisen i blod – satiren ut til folket.

 

(Foto: Krimfestivalen / Ambjørnsen: Tine Poppe / Stalsberg: Geir Bølstad, Dagbladet)