Norge har kapret tre nominasjoner til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris.
Ikke bare er grøsseren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høytlesningsboken «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert fra Norge.
Fra det samiske språkområdet er dessuten Saia Stueng fra Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii», som er andre bok ut om Maren.
– Eg vart heilt paff
– Dette er ein slik ting som det nesten er vanskeleg å tru på. Eg vart heilt paff. Det er ei stor, stor ære og eg takksam og fortumla og veldig glad, sier Parr.
Illustratør Irgens skriver:
– Det er virkelig en stor anerkjennelse at boka vår har blitt valgt ut som nominert til Nordisk råds barne – og ungsomslitteraturpris. Jeg er veldig glad og takknemlig for dette!
I alt er 14 nordiske bildebøker, barnebøker og ungdomsromaner fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Åland og det samiske språkområdet nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.
Det er de nasjonale medlemmene i bedømmingskomiteen som nominerer verkene, og vinneren offentliggjøres i en TV-sending 22. oktober som kan sees i alle de nordiske landene. Prisen ble første gang utdelt i 2013.
LES OGSÅ: Bok365 anmeldelse av «Udyr»: For en historie!
Juryens begrunnelser
«Udyr», som allerede har innbrakt Ingvild Bjerkeland Arks barnebokpris, kan ifølge Nordisk råds jury både leses som en ren spenningshistorie, en allegori om det å være på flukt – og som en varm kjærlighetshistorie «om en bror som gjør alt han kan for at søsteren hans skal være trygg, selv om verden rundt dem holder på å gå i stykker».
Om den Bragepris-belønnede «Oskar og eg» mener juryen at Maria Parrs hovedkarakterer Ida og Oskar er «aktive, kreative og nysgjerrige aktører i sitt eget liv», som kan fungere som rollemodeller for dagens barn – som «ofte er passive mottakere av andres kreativitet». Irgens illustrasjoner komplementerer ifølge begrunnelsen teksten godt.
Saia Stueng har ifølge juryens begrunnelse en «bemerkelsesverdig» evne til å fange essensen av ungdomstiden, der hun i «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» håndterer viktige temaer som ungdom kan kjenne seg igjen i, og formidler kompleksiteten i det å vokse opp i dagens samfunn.