Her er 2022-vinnerne i bokhandel

2022-VINNEREN: Valérie Perrin (foto: Valentin Lauvergne)

ÅRETS MESTSELGENDE BØKER: Ti forlag deler på de ti første plassene – har det skjedd før?

Valérie Perrins roman Å vanne blomster om kvelden (Cappelen Damm, oversatt av Kristi Heggli) er årets mest solgte bok i Norge. På andreplassen følger Jo Nesbøs Blodmåne (Aschehoug), som dermed blir årets mest solgte roman. Håkon F. Høydal og Abida Raja tar den siste pallplassen med Abida Raja: Frihetens øyeblikk (J.M. Stenersens forlag) – som blir årets mest solgte sakprosabok, hvis det ikke skjer dramatiske bevegelser i den aller siste juleinnspurten.

Et svært interessant trekk ved årets bestselgerliste fra bokhandelen, er at de ti første plassene er fordelt på ti ulike forlag. Det har neppe skjedd før.

Listen er utarbeidet av Bokhandlerforeningen for Bok365 / Bok & samfunn.

Fylt av poesi

Å vanne blomster om kvelden utspiller seg på gravlunden i en liten by i Bourgogne. Der steller gravlundsvokteren Violette Toussant nennsomt og vennlig med gravene og folkene som besøker dem – trøster enker, elskere, foreldre og venner med en liten prat eller stillhet, en kopp te, et glass god vin.

Her hjemme tok boken av som en rakett på nyåret i år – ikke minst etter at Dagbladets anmelder Cathrine Krøger skrev at hun «kunne gitt terningkast sju».

– Gravlunden er et sted som virker trist, men det er fylt av poesi, blomster, katter, mennesker, det er sjelens hage. Mest av alt er den en fantastisk unnskyldning for å skape den perfekte romanfigur. En gravlundsvokter kan skjule utallige hemmeligheter og ha veldig mye å fortelle, fastslår Valérie Perrin i et intervju med italienske La Stampa.

 

Topp 25 – 2022

WordPress Tables Plugin

Listen er utarbeidet av Bokhandlerforeningen for Bok365 / Bok & samfunn, og bygger på faktisk salg av nye bokutgivelser fra 1. januar til 10. desember 2022.