Heltent på hindu-heltinne

– I en flerkulturell verden er det gøy med en heltinne og et univers minoritetsbarn kan relatere seg litt mer til, sier Dilani Vamapahan.

Hvor mange guder har hinduene? Hvorfor har noen dyrehoder? Spiser presten kjøtt?

Spørsmålene satt løst da elever fra Linderud skole denne uka var samlet til en annerledes boklansering i hindutempelet på Stålfjæra i Oslo.

Stedet var slett ikke tilfeldig valgt. Roshani Chokshis bok Aru Shah og dødsdansen er en fantasyhistorie for yngre lesere, som bygger på gammel hinduistisk mytologi. Heltinnen i boken, Aru Shah, er i utgangspunktet en helt vanlig 10-åring, med et uvanlig talent for å tiltrekke seg trøbbel. Så, hva skjer når Aru tar på den forbannede lampen? Jo, ut kommer en småhissig skyggedemon og Aru må (noe motvillig) redde verden fra undergangen med to usannsynlige følgesvenner.

Hinduistisk ragnarok

Basert på hinduenes mektige epos Mahabharata møter man i Aru Sha og Dommedagsdansen skumle demoner, berømte gudeskikkelser og et fascinerende univers.

– Dommedagsdansen referer til den hinduistiske ragnarok; når tiden renner ut for vår verden danses verdens undergang inn av Lord Shiva. Denne danseformen heter Bharatanatyam og er en eldgammel tradisjonell danseform som fremdeles danses, forteller Dilani Vamapahan, salgs- og markedssjef hos utgiver Vigmostad & Bjørke, og legger til at hun gjerne skulle vist oss den, hvis hun ikke hadde vært høygravid.

Åpner dører

– Selv om Aru Shah først og fremst er en underholdende barnebok er det en barnebok som åpner dørene inn til hindumytologiens magiske univers. Med den største selvfølge vokser vi opp med historier fra gresk, romersk og naturlig nok norrøn mytologi, men det er begrenset kunnskap om myter og legender fra andre kulturer. Bøker som Aru Shah og Dommedagsdansen kan bidra til at det ukjente blir en smule mindre ukjent og fjernt fra vår verden. Og i en flerkulturell verden er det gøy at minoritetsbarn kan plukke opp en roman og finne en heltinne og et univers som de kanskje kan relatere litt mer til!

Riordan-prosjekt

Presten Siv Sri Amirtha Sivlogawatha Kurukkal er vant til å ha medlemmer av menigheten i tempelet både morgen og kveld gjennom uka, og større samlinger i helgene. Over hundre skoleelever og bokopplesning er ikke vanlig kost:

– Det er flott å se at de unge blir kjent med vår gamle mytologi, sier Siv Sri Amirtha Sivlogawatha Kurukkal, som ikke nølte et øyeblikk med å si ja til dette arrangementet.

Prest Siv Sri Amirtha Sivlogawatha Kurukkal (t.v.) og Dilani Vamapahan.

Bokutgivelsen er en del av et større prosjekt Percy Jackson-forfatter Rick Riordan har rullet i gang:

– Riordan har i mange år skrevet kvalitetslitteratur for barn basert på blant annet norrøn og gresk mytologi. Han har ofte blitt spurt om å skrive fra andre mytologier, men innså selv at det ville vært bedre at noen med røtter i den faktiske mytologien skrev selv. Han ønsket å bruke sin posisjon til å bidra til at myter og legender fra mindre kjente kulturer kunne bli fortalt av nye stemmer. Da oppdaget han det spirende talentet Roshani Choksi som er halvt indisk og hjalp henne med å skrive denne serien, forteller Dilani Vamapahan.