Heders-Brage til Klaus Hagerup

Foto: Morten Krogvold/Aschehoug

- Årets hedersprisvinner er først og fremst en fremragende forteller, uansett sjanger, uavhengig av form og format, skriver juryen.

Prisvinneren selv er syk og kunne ikke være til stede. Døtrene hans mottok prisen på vegne av sin far.

– Far vil si at dette er en stor anerkjennelse, som viser at litteratur for alle er viktig, og ikke minst viktig for barn og ungdom. Og at humor, det er alvor. På vegne av faren vår: Tusen takk, sa de.

Klaus Hagerup har skrevet bøker i en rekke sjangere gjennom et langt liv. Han er sønn av Inger Hagerup og bror av Helge Hagerup. Hedersprisvinneren har sagt dette om seg selv:

«Min mor var forfatter, min far skrev barnebøker og min bror debuterte med en samling skisser da han var femten år gammel. Med så mye skriving rundt meg, var jeg fast bestemt på at jeg i alle fall ikke skulle bli forfatter når jeg ble stor. Et treigere yrke kunne jeg vanskelig tenke meg.»

Heldigvis kom Klaus Hagerup på andre tanker. Under kan du lese juryens begrunnelse for å gi ham Brages hederspris:

Juryens begrunnelse:

Flere generasjoner nordmenn har lest og elsket bøkene om Markus.

Årets hedersprisvinner er først og fremst en fremragende forteller, uansett sjanger, uavhengig av form og format. En intens fortellerglede – og formidabel formidlingsevne er gjenkjennelig i tekstene.  Med en mildt insisterende stemme, gjenkjennelig og personlig med stor omsorg og raushet for karakterene sine. Karakteristisk for forfatteren er den uløselige blandingen av dypt alvor og ellevill humor. Og grunnlaget for humoren kan paradoksalt nok være at forfatteren tar sine karakterer, som ofte kan være outsidere, så grunnleggende på alvor. Vi har med en kunstner å gjøre som kan trylle frem latter – som gråtens forløsende tvillingsjel, og omvendt. Det er fristende å sitere Jens Bjørneboe: Hele kunsten å lære seg å leve betyr å holde fast på latteren.

«Imponerende produksjon»

Forfatteren har skrevet film, skuespill, fjernsynsserier, hørespill, romaner, noveller og dikt og har en imponerende produksjon bak seg, både som dramatiker og som skjønnlitterær forfatter. Fra slutten av 80 årene har han først og fremst markert seg som romanforfatter og har mottatt flere litterære priser for bøkene  sine, og er oversatt til flere språk.  Forfatteren henvender seg til lesere i alle aldere, men det er spesielt med barne- og ungdomsbøkene han trer frem som en av våre aller største skrivekunstnere. Det er fortellinger med undring, fantasi og energi og upåtvungen klokskap, og nesten alltid med en gjenkjennelig språklig lekenhet.

Hedersprisvinneren er en av de få som skriver all alder-litteratur. Han har en unik evne til å formidle barne- og ungdomsperspektivet innsiktsfullt, troverdig, ømt, og veldig ofte vidunderlig humoristisk, og på en slik måte at fortellingene også treffer den voksne leseren midt i hjertet.

Årets hedersprisvinner er Klaus Hagerup.»