Har aldri gitt opp å bli poet

- Men mange mener Ingvar Ambjørnsens naturskildringer i de seneste bøkene hans viser at han allerede er det ...

Poesi. Natur. Forlagsliv. Og en forfatter som «selger seg» til kriminallitteraturen. Det er noen av ingrediensene i Ingvar Ambjørnsen nye roman, som viser seg å henge sammen med den forrige på finurlig vis. Og den neste. Og den etter der igjen …

 

– Jeg vil ikke kalle det en serie. Det er mer en «krets» bøker. Bøkene er som brikker i et puslespill, og jeg begynner ikke nødvendigvis med hjørnene. Den forrige boken min er midt i spillet et sted. Det er denne også. Og sikkert den neste, sier Ingvar Ambjørnsen.

For fullsatt sal i Kulturhuset Banken på Lillehammer, fortalte forfatteren fredag om sin nye bok og sitt nye prosjekt i samtale med Fredrik Wandrup. Der fikk forsamlingen høre at hovedpersonen i hans nye roman, forfatteren Alexander Irgens, er med i Ambjørnsens forrige roman, Natten drømmer om dagen, også. Det var det ingen som visste da den boken kom. Hovedpersonen der, Sune, gjør innbrudd i en rekke hytter, og i alle hyttene står det et par bøker av en viss Alexander Irgens i hyllene. En svært løselig, men vel gjennomtenkt forbindelse foreløpig altså.

– Men jeg kan røpe at Sune og Irgens kommer til å møtes under dramatiske omstendigheter i en senere bok, sier Ingvar Ambjørnsen. – Jeg skal fortsette å skrive bøker i denne «kretsen», og jeg skal dra dette i land … om jeg ikke mister armene eller noe sånt.

 

DSC00564
Stinn brakke i Kulturhuset Banken.

 

Krimkongen

Hovedprosjektet i Ut av ilden er imidlertid å si fra om forflatningen i bokbransjen. Alexander Irgens er, som sin opphavsmann, forfatter, faktisk Norges mest feirede krimforfatter, og boken begynner nettopp på Lillehammer under Litteraturfestvalen, der Irgens lanserer sin siste bok …

Men der stopper egentlig likhetene. For Irgens er en mann som har solgt sjela si. Som svært ung ga han ut et par kritikerroste novellesamlinger og en roman, men oppdaget at han ikke ble særlig rik av det. Derfor grep han sjansen da han fikk tilbud om jobb som journalist i Arbeiderbladet, og der blir han i tyve år før tilfeldighetene fører ham tilbake på forfattersporet. Men denne gang som krimforfatter!

Og her er vi ved Ambjørnsens poeng. Alt handler plutselig om krim. Krimen har overtatt hele bokbransjen. Novellen er død, diktet lever på nettet, men skal du få oppmerksomhet som forfatter er det krim som gjelder. Kriminalromanen er blitt den nye romanen, hevder han.

– Skal vi tro nordisk kriminallitteratur de siste årene har alle steder som er større en Helgeroa en seriemorder, sier Ambjørnsen til allmenn munterhet. – Og det er bestialske drap, ofte med grusomme voldsskildringer bare for voldens skyld. Forleden begynte jeg å en bok på 500 sider der 120 av sidene var viet bestialsk tortur. Hva er dette for noe? sier Ambjørnsen.

 

«Norsk jabbekrim»

Som krimanmelder i VG leser Ingvar Ambjørnsen veldig mye krim, og han sier at det er mye fælt der ute, og ikke bare i voldsbruk. – Jeg har funnet opp et ord: «Norsk jabbekrim», sier han. – Det er bøker med hylende urealistiske plot og med politifolk som sitter og prater og prater … Og det er så mange av dem.

Ingvar Ambjørnsen understreker at boken hans på ingen måte er noen kritikk av leserne som leser krim. Krim leser han selv også. Til de grader. Nei, det er forlagene og bokhandlernes prioriteringer han vil til livs. Satsingen på bestselgere, dyrkingen av krimsjangeren som den eneste saliggjørende … – Dette er bekymringer jeg deler med mange forfattere, som Dag Solstad for eksempel. Det tar tid å bygge opp en forfatter, men forlagenes tålmodighet er ikke lenger til stede. Derfor får ikke forfatterne tid til å bli forfattere lenger. Av 30-40 debutanter årlig er det bare noen ytterst få som klarer seg videre. Om mange opplever at bøkene deres ikke er synlige, ja ikke en gang til salgs, i bokhandlerne, mens bestselgerne står på paller.

For Ingvar Ambjørnsen selv er det neppe noe problem. Han har en stor og trofast leserkrets. Men for hovedpersonen Alexander Irgens er det et problem. De første bøkene ga ham oppmerksomhet, men ikke brød. Når han gjør comeback er det i kriminallitteraturens tjeneste. – Irgens er en mann som svikter sitt talent, sier Ingvar Ambjørnsen.

 

DSC00560
Forfatteren og bokbader Fredrik Wandrup.

 

Sjøfugler og rød paprika

Ingvar Ambjørnsen har også selv skrevet krimromaner. Og andre typer romaner. Og noveller. Og dikt. Og så røper han altså at det er poet han egentlig vil være. Bokbader Wandrup konfronterer ham så med det faktum at mange ser på Ambjørnsens naturskildringer som ren poesi. Og hovedpersonen er glad for den anerkjennelsen og innrømmer at han blir mer og mer opptatt av det som skjer med natur, dyr og fugleliv rundt oss.

– Alle gutter i min generasjon har jo et forhold til skauen. Vi er oppvokst med den, men vi glemmer å ta vare på den. Vi ser ikke at naturen forandrer seg og forsvinner. Vi vet mer om kreftfaren ved å spise rød paprika enn om sjøfuglene som dør foran øynene på oss, sier Ambjørnsen. – Det har jeg lest i avisen der du jobber, sier poeten med et smil til bokbader og Dagbladet-journalist Wandrup.