Håndbok for leiemordere

"Manualen" er definitivt en annerledes krimbok.

Shane Kuhn var en av utenlandsgjestene under årets Krimfestival. Den amerikanske forfatteren er aktuell med debutboken Manualen (Pantagruel) – en litt uvanlig krimbok.

– Hvorfor jeg skrev boken? Først og fremst handlet det om å gjøre noe annet enn det jeg tidligere hadde gjort, forteller Shane Kuhn til BOK365. Karrieren min har vært innholdsrik, men noe har manglet. Derfor ønsket jeg å starte med noe nytt.

 

Kreativt utløp

Forfatteren har en lang karriere som regissør og produsent for noen av de største gutta i underholdnings- og reklamebransjen. Han har tidligere arbeidet for de store selskapene Universal, Paramount og Sony.

Shane_Kuhn8

 

– Jeg følte at jeg gjorde det godt, karrieremessig. Men kreativt sett var jeg mer eller mindre ulykkelig. Jeg trengte et utløp for den skapende siden. Som barn drømte jeg alltid om å bli forfatter, men et sted på veien glemmer man barndomsdrømmen og  fokuserer i stedet på den karrieren du har havnet i.

Kuhn virker definitivt å ha funnet utløp for kreativiteten. Manualen, originaltittel The Intern´s Handbook, er et fyrverkeri av spionasje, korrupsjon og utspekulerte drap. Hovedpersonen, John Lago, arbeider for Human Resources Inc. – en organisasjon av leiemordere som arbeider som praktikanter i firmaer for å komme nærmere målskivene sine. Som praktikant påtar du deg en drøss med viktige oppgaver. Jo flere slike oppgaver du frivillig påtar deg, dess flere vil du få, og samtidig sikrer du deg TILLIT OG TILGANG. Til slutt vil målskiven din legge livet sitt i dine hender, og det er da du tar det, som det står i boken.

 

Dyriske instinkter

Manualen_Stor– Jeg har aldri vært en blodfan av bøker som omhandler leiemordere. Men filmene, derimot, er jeg stor fan av. Det interessante i disse filmene er at leiemordere ikke lever etter noens regler. De lever et såkalt blankt liv. Men alle leiemordere er forskjellige. De kan være hvem som helst.

Brukte du noe av bacheloren din i psykologi da du skapte leiemorderen John Lago?

– Jeg fokuserte mye på etologi og den vitenskapelige studien av dyrs atferd. Og ved å studere dette lærte jeg mer om mennesker enn noen gang tidligere. Alt vi består av er mer eller mindre instinktbasert, selv om vi kanskje ikke tenker så mye over det i dag. Og dette er noe som karakteriserer John Lago i boken. Han snakker mye om instinkter, og får jobben gjort fordi han følger disse. Instinktene drar oss fremover, mer enn noe annet.

Møtte du noen spesielle utfordringer da du begynte å skrive boken?

– Nei. Den eneste utfordringen var å faktisk bestemme meg for å skrive den. I utgangspunktet skulle det bli et filmmanus, men jeg forstod raskt at dette kom til å kreve veldig mye av min tid. Så den vanskeligste utfordringen var å finne tiden, og å satse på ideen min.

 

Personlig tilstedeværelse

John Lago er en kald, kalkulerende og følelsesløs leiemorder. Og selv om forfatteren aldri kunne tenke seg et slikt yrke, er det overraskende nok  veldig mye av forfatteren som reflekteres via Lago.

– Selv om Lago kun er 25 år i boken så bærer han frukter av alle mine erfaringer. Boken og karakteren er tydelige representanter for hvem jeg er, og hva jeg har opplevd. Jeg tror aldri jeg kommer til å bli den forfatteren som ikke er med i boken, eller i karakteren.

– I løpet av boken nevner John Lago en haug med klassiske filmer. Er dette også dine egne favoritter?

Shane Kuhn Author photo by Sasha Gulish

– Ja, absolutt. Det er kanskje noe av det i boken som er mest meg. Da jeg er mest tilstede. John Lago er på en måte en anti Holden Caulfield. Holden hater filmer, men John elsker dem.

Kuhn har ikke lest en drøss med krimromaner, slik man kanskje skulle tro. Det er hovedsakelig film som interesserer han. Men han har da favoritter?

– Jeg har en favoritt og det er The Killer Inside Me, av Jim Thompson. Jeg har ikke lest mange Jim Thompson-bøker, men akkurat den boken gjorde et inntrykk på meg. Da jeg var barn oppfordret ikke foreldrene mine meg til å lese masse bøker, slik som de gjør her i Norge. Bøker var ikke en like stor del av vår kultur, slik som jeg har forstått at den er her i Norge.

Hva med forfattere? Noen favoritter?

– Dersom jeg skal nevne en favorittforfatter, må jeg svare Hunter S. Thompson. Ikke fordi han er en kjempe innenfor litteraturen, for det er han helt klart ikke, men det var da jeg forstod at bøker kunne være litt som rock and roll. Det kunne være en forestilling. Og det passet veldig godt for meg.

 

Tjuvstarter i Norge

Australia og Norge tjuvstarter på lansering av Manualen. Først i neste måned utkommer den i USA.

Gleder du deg til lanseringen i USA? 

– Ja, selvfølgelig. Men nå som jeg har vært her i Norge så føler jeg meg veldig bortskjemt. I USA har de ikke halvparten så mange planer for boken min, som det mitt norske forlag har hatt. Jeg har satt spesielt stor pris på å besøke bokhandlerkjedene her i Norge.