Gratulerer med dagen!

Den internasjonale poesidagen feires med prisutdeling i Drammen Teater og ny Triztan Vindtorn-biografi.

Den er nå temmelig nøyaktig fem år siden den fargerike lyrikeren og multikunstneren Triztan Vindtorn døde. Han blir på mer en ett vis hovedpersonen når Verdens poesidag skal markeres.

Verdens poesidag ble innført i 1999 av UNESCO, og feires hvert år 21. mars. Formålet med dagen er å skape oppmerksomhet rundt lesing, skriving, publisering og læring av poesi over hele verden.

 

For andre gang

Lyrikeren, musikeren og regissøren Terje Dragseth ble aller første mottager av Triztan Vindtorns poesipris i fjor. Poesiprisen skal øke interessen for poesi og være til minne om poeten Triztan Vindtorn (1942–2009) og gis en norsk forfatter «som har gjort en stor innsats for norsk poesi». Den norske Forfatterforening, Drammen kommune og Aschehoug står bak prisen på kroner 75.000,- kroner. I tillegg gis et trykk – en gave fra Vindtorns familie.

Hvem som blir mottager nummer to, skal statssekretær Knut Olav Åmås avsløre, når prisen deles ut i Drammen Teater i kveld. Det hele skal ledsages av en spesialkomponert forestilling med Henrik Mestad og Bjarte Hjelmeland, og opplesning av slampoet Fredrik Høyer.

 

knutolavåmås4

Poetisk prisutdeler: Statssekretær Knut Olav Åmås.

 

«Språklig fyrverkeri»

– Triztan Vindtorn poesipris skal styrke og løfte fram poesien, uttalte litteraturprofessor og juryleder Arild Linneberg, da prisen i fjor  ble utdelt for første gang. – Platon mente at poeten har guds gave. Dette er den første og viktigste poesiprisen i Norge, som skal deles ut hvert år. En pris som skal holde minnet om Triztan Vindtorn levende, og øke interessen for poesien. Triztan var et språklig fyrverkeri, hvor poesien skulle være brød og sirkus. På slutten av sitt liv fikk Drammens surrealistiske forfatter et internasjonalt renommé. Poesien trenger en pris fordi den har et annet språk i en populærkultur i forfall, sa Arild Linneberg.

Vindtorn debuterte i 1970 med samlingen Sentrifuge og utga deretter nærmere 30 diktsamlinger. På 1980-tallet var han med på å starte gruppen stuntpoetene.

 

9788203356285

 

Vindtorn-biografi

Og ikke nok med det, som det heter: Drammen er i dag også arena for lansering av Triztan Vindtorn-biografien Jeg løper fra meg selv (Aschehoug), ført i pennen av Ida Marie Brown – også hun fra Drammen. Eller rettere sagt: Nesten med hans egen penn. I atten flyttekasser Brown mottok for tre år siden, fant hun blant annet etterlatte dikt. Det hele har resultert i «et viltert portrett av Norges eneste lyriker med slangethights, løvemanke og samlemani». I følge forlaget tegner hun Vindtorn «i regnbuens farger, med humor og dypt alvor – akkurat slik vi kjente ham.»