Har du gode Gullbok-kandidater?

Barnebokfestivalen var blant fjorårets Gullbok-prisvinnere. Nå er det tid for å melde inn årets kandidater.

Hvem er Årets redaktør, hvem står bak Årets utgivelse, hvem er Årets bokhandler og hva er Årets markeds- og formidlingstiltak?

Barnebokfestivalen i Oslo (17 forlag), Cappelen Damm-redaktør Herdis Eggen, bokutgivelsen FLUKT (Spartacus) og Frode Saugestad (Årets nytenker) vant de fire Gullbok-prisene i fjor. I tillegg ble Janneken Øverland tildelt Gullegget, som på mange måter er Gullbokens hederspris.

 

Ønsker flere forslag

Nå er det på’n igjen. Juryen vil gjerne ha dine gode forslag så raskt som mulig – og aller siste frist er 30. april.

– Vi vil gjerne ha så mange nominasjoner som vi kan få. Dette er en super mulighet til å få fram alt det spennende som skjer i bransjen vår, oppfordrer «Gullboken-sjef» Siri Ekestad Bauge i Forleggerforeningen. – Det er like lett å nominere som tidligere år, en kan fylle ut et enkelt skjema på nettsidene våre. Vi går ikke ut med hvem som nominerer, så det er fritt fram for å nominere ene prosjekter å kollegaer.

 

«Årets bokhandler» er tilbake

Nytt av året er at kategorien Årets nytenker utgår – og Årets bokhandler er tilbake som egen kategori.

– Er det for få nytenkere i bokbransjen?

– Hehe. Nei, jeg tror ikke det. Men nytenking er jo et viktig element i flere av Gullbok-prisene, så det er uansett dekket, sier Siri Eikestad Bauge. – Og jeg tror prisen til Årets bokhandler har vært savnet, så det er fint å ha den tilbake igjen.

Hun understreker at den sistnevnte prisen både kan gå til en bokhandel, en bokhandler eller en bokhandel-medhjelper:

­– Det skal være noen som har stimulert til økt interesse og oppmerksomhet for litteraturen, gjennom engasjement, nytenkning og formidling, sier Eikestad Bauge.

 

VIL LØFTE FRAM FLINKE BOKFOLK: Siri Eikestad Bauge.

 

– Vil stimulere til engasjement

De komplette kriteriene ser du nederst i saken. Nominasjonsskjema finner du her.

– Målet med Gullboken er å sette søkelys på alt det spennende som skjer i bransjen og alle de flinke folkene som jobber med bøker hver dag, og dermed stimulere til engasjement og nyskaping. Det føler jeg at vi er godt på vei med.

Årets utdeling finner sted under Bokdagen 8. juni.

 

Det er fastsatt følgende juryeringskriterier for Gullboken 2017:

Generelt

Gullbokens formål er å vise frem det beste av bokbransjens utgivelser, prosjekter og flinke mennesker. Prisene deles ut til en eller flere personer eller bedrifter som gjennom prosjekter eller konsepter har tilført bransjen noe nytt og spennende, og dermed inspirert andre. Målet er å bidra til økt bevissthet og engasjement, og inspirere til nytenking og utvikling i bransjen.

Årets utgivelse

Prisen tildeles den eller de som står bak en kreativ, overraskende og ukonvensjonell utgivelse som har tilført leserne noe nytt, i form av innhold, vinkling eller format. Det vil bli lagt vekt på originalitet og satsingvilje. Kort sagt; godt tenkt – godt fortalt.

Årets markeds- eller formidlingstiltak

Prisen tildeles en kampanje, formidlingstiltak eller annen form for publikumsrettet tiltak, som kan være lokalt, regionalt eller nasjonalt. Tiltaket bør ha bidratt til å spre og å øke entusiasmen og interessen rundt boka, uavhengig av plattform.

Årets redaktør

Prisen tildeles en redaktør, som i sitt arbeid har bidratt til spennende utgivelser og/eller til økt interesse og oppmerksomhet gjennom formidlingen av disse. Både ferske og mer etablerte redaktører kan tildeles prisen.

Årets bokhandler

Prisen tildeles en bokhandel, bokhandler eller medarbeider som har stimulert til økt interesse og oppmerksomhet for litteraturen, gjennom engasjement, nytenkning og formidling.

I tillegg kan juryen dele ut Gullegget

Gullegget tildeles en person, gruppe, bedrift, konsept, prosjekter eller andre juryen anser som verdige og aktuelle vinnere av prisen. Gullegget hedrer noe eller noen som har bidratt særskilt til nyskapning og innovasjon innad i bransjen, og juryen vurderer selv om det er aktuelle kandidater fra år til år.

 

Hovedfoto – GULLBOKEN 2016 (fra v.): Kvartetten Tine Hvistendahl, Cathrine Nilssen, Mona Roxrud og Ellen Hogsnes tok imot prisen på vegne av Barnebokfestivalen, Spartacus’ forlagssjef Per Nordanger mottok pris for boken Flukt, Gullegget til Janneken Øverland ble mottatt av hennes døtre Selma og Ellen, mens Herdis Eggen fikk prisen som årets redaktør. (Foto: Helene Jelsø Spanthus)