God morgen, Skudeneshavn!

- At jeg skulle interessere meg for historie? Ja, det har Ken Follett klart å få meg til, forteller Marit Hillesland hos Hillesland Libris.

Skudeneshavn er ikke bare blitt hyllet som en av Norges best bevarte småbyer, den er også flere ganger blitt kåret årets sommerby. Og det passer jo fint å ta et besøk hos byens bokhandel nå som sommeren for alvor har meldt seg.

 

Hillesland Bokhandel ble opprettet etter at Norge fikk sin selvstendighet fra Sverige, altså i 1906, noe som betyr at butikken i år feirer sitt 110 års jublieum. Marit Hillesland forteller at det er stas å tenke på at hennes oldemor, Tora, overtok og drev bokhandel og «krambu» i Skudneshavn. Nå er det Marit og hennes søsken som driver bokhandelvirksomheten med hele fire filialer, samt en Kontospar-butikk, rundt om i Karmøy kommune. Med så mange jern i ilden er det kanskje forunderlig at Marit aller helst vil ha Agnes Ravatn på besøk i butikken for å lære henne om sjøldisiplin – det virker jo som om Hillesland-familien har alt på stell i Karmøy kommune.

 

 

Navn: Marit Hillesland

Jobber hos: Hillesland Libris, Skudeneshavn. Jeg har jobbet her i 6-7 år fast, men jeg har vokst opp i bokhandelen og husker at jeg lekte i butikken mens foreldrene mine arbeidet. 

 

Hillesland Skudes. libris

 

Er det en god morgen?

Ja, det er en god morgen! Sola skinner og sommeren er her!

 

Hvilken er den siste boka du solgte?

Klompelompe: Strikk til baby, barn og voksen. Jeg strikker og synes dette er en veldig fin bok fra Torunn Steinsland og Hanne A. Hjelmås. Forfatterne kommer dessuten fra Karmøy.

 

Tre egne favoritter akkurat nå:

Århundretrilogien av Ken Follett. At jeg skulle interessere meg for historie? Ja, det har Ken Follett klart å få meg til å like!

Ikke bestått av Hjorth og Rosenfeldt. En seriemorder som er lei av medias fokus på realitystjerner og bloggere. Han vil ha fokus på kunnskapsrike mennesker. Interessant og skummel!

Birøkterens datter av Santa Montefiore. Herlig, fin og lun roman om kjærlighet og lengsel. God som avkobling og kos.

 

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

«Har du en god bok å anbefale til sommerferien?»

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Balansekunst av Rohinton Mistry. Et must å lese om en vil lære mer om India. En sterk bok om menneskers liv og skjebner. Den grep tak i meg etter 50 sider og jeg kunne ikke legge den til side før jeg var ferdig. Da gråt jeg og det gjør jeg sjelden over bøker. Denne rørte ved meg! Nå skal jeg lese den igjen, etter å ha fått være med på en reise i India.

 

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?                 

En eldre dame lurte på om vi hadde Haugtussa av Arne Garborg. Jeg forklarte at vi kunne bestille boka og at det ville ta 2 dager. Hun ble overrasket og spurte forundret: «Har dere ikke boka inne? Det er jo en klassiker og den er sikkert populær». Hun ønsket også at boka skulle være helt lik den hun hadde hatt før. Jeg syntes dette var et herlig møte med kunde! Og etter en dags tenketid og en god prat bestemte hun seg for å bestille boken.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

Jeg kunne godt tenke meg å ha med meg kranfører Birger Rynnanen fra Herre min hatt av Arto Paasilinna. Kanskje han hadde hatt noen gode ideer å dele? Eller noen andre av forfatterens karakterer. Det hadde skapt liv og røre.  Jeg liker enkle og kompliserte mennesker.

 

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

Jeffrey Archer, Hanne Kristin Rohde og Geir Lippestad. Vi har hatt mange forfattere på besøk. De kommer til SILK litteraturfestival i Skudeneshavn i november hvert år. Så både de som har vært her tidligere og alle andre er velkomne! Agnes Ravatn kunne gjerne tatt turen tilbake for å lære meg litt om sjøldisiplin.