Falck gir opp forlaget

LEGGER NED: Christer FAlck avvikler Falck Forlag og ser seg om etter "vanlig" jobb, kanskje i bokbransjen.

Christer Falck legger ned Falck Forlag og begrunner det med vanskelighetene med å få bøker inn i bokhandelen.

Like før midnatt la den driftige forleggeren, plateselskapsmannen, arrangøren, crowdfunderen og Gud-vet-hva-Falck-ikke-er ut en melding ut på Facebook. I illustrasjonen sto det to store, røde kryss over både Falck Forlag og C & C Records.

– Det er så vanskelig å tjene penger at jeg må ha noe annet å gjøre. Hver gang jeg gir ut noe, er det så høy risiko at ikke lenger verdt det, sier han til BOK365.

– Det er crowdfunding som har funket, altså det som ikke har direkte med bokbransjen å gjøre. Vi har laget verdens fineste bøker sammen med forfatter, men det har alltid stoppet i salgsleddet og jeg skjønner mindre og mindre av dette. Selv ett minutt på Dagsrevyen og store oppslag i VG har ikke hjulpet. Bokhandlerkjedene sier nei til å ta inn bøkene mine. Det er helt spinnville mekanismer som regjerer i bokbransjen.

– Hvorfor?

– For min del gått på trynefaktor. Jeg har fått vite at enkelte innkjøpssjefer nekter å ta inn noe som har med meg å gjøre. I tillegg til at jeg ikke får møter med bokhandelkjedene ved å ikke være tilknyttet Forleggerforeningen.

– Man må nesten beundre at du har holdt ut dette i ti år?

– Ja, men Falck Forlag har gjort mye på siden av den etablerte bransjen. Motorspsycho-boka, for eksempel, der solgte jeg tusen bøker direkte til fans. Pluss at vi har hatt Platekompaniet som har solgt musikkbøker. Musikkbøkene er i særklasse gode bøker, men har ikke gått med særlig overskudd. Quiz-bøkene har også blitt solgt mest direkte til quiz-miljøer når jeg har reist rundt. Jo, boka om Prince, den gikk etterhvert med overskudd da han døde. Men den hadde jeg skrevet sjæl. Bokbransjen har vært irriterende når du har en utgivelse som teller.

– Du har jo sagt fra?

– Man kan ikke rope, for da blir man uglesett. Man må smiske seg inn, har jeg forstått og det ligger ikke for meg. Systemet legger opp til at alle pengene skal kanaliseres i én retning og det legges opp til at alle skal bli flådd. Nå skal jeg kvitte meg en del bøker fra Forlagssentralen, men det koster 30.000,- for at de skal destruere dem.

– Vil du fraråde folk å starte forlag?

– Ja, for å drive bokforlag, må man ha mye midler, man må ha de 100 millionene i bånn som Stordalen hadde. Men det finnes muligheter for de som vil utgi: Hvis du skriver om selvhjelp og ikke blir signert av de store forlagene, gi det ut selv.

– Hva skal du jobbe med nå?

–  Nå har jeg ett år der jeg skal jobbe med produktene mine, det er flere store, fine prosjekter. 15-20 bøker og bokser og plater skal ut innen vi setter strek sommeren 2020. Inntil da skal jeg jobbe meg ihjel, sier Christer Falck.