«Galskapen» kan begynne

I morgen ruller «galskapen» i gang igjen: Nesten 300.000 mennesker inntar messehallene under verdens største bokmesse I Frankfurt.

Bokmessen i Frankfurt er fremdeles verdens største og viktigste, sier forlagssjef Knut Ola Ulvestad i Font, klar for å grave etter gull i den tyske storbyen.

Det er nærmest ubegripelig proporsjoner på messeområdet til Frankfurt Book Fair, som mest kan minne om terminalene på en storflyplass.

 

Over 9000 journalister

7300 utstillere fra over 100 land, rundt 280.000 besøkende og over 3400 arrangementer i løpet av messedagene. At over 9000 akkrediterte journalister dekker messen forteller også litt om omfanget.

 

Frankfurter Buchmesse 2013, Frankfurt Book Fair 2013

Årets æresgjest: Finland.

 

Frankfurt-messen opererer hvert år med en æresgjest, et land man har ekstra fokus på. I fjor var det Brasil, i år Finland.

 

–Ny generasjon forfattere

Selvsagt er også mange gode forfatternavn på plass: György Dalos, Stéphane Foenkinos, Ken Follett, Nino Haratischwili, Judith Hermann, Andrej Kurkov, Rachel Joyce, Jaron Lanier, Paulo Coelho, Herta Müller, David Nicholls og Thomas Piketty er blant årets deltagere.

 

Frankfurter Buchmesse 2013, Frankfurt book fair 2013

Etter en dag i trengsel er det fristende å søke utendørs på messeområdet.

Frankfurter Buchmesse 2013, Frankfurt book fair 2013

 

–Nå ser vi en ny generasjon forfattere, som inntar posisjoner innenfor viktige områder og tenker mer globalt, sier messedirektør Jürgen Boos.

 

Størst og viktigst

Forlegger Knut Ulvestad i Font forlag skal til Frankfurt – som vanlig:

–Det er en viktig messe, sier han, og poengterer at det er nødvendig å være tilstede. –De siste årene har kanskje London Book Fair, som er om våren, tatt litt innpå Frankfurt, men Frankfurt er fremdeles den største og viktigste, sier Ulvestad.

Font er til stede på de to messene hvert år. I tillegg er Fonts barnebokforlag, Fontini, tilstede på messen i Bologna.

 

Ulvestad

Knut Ola Ulvestad i Font: –Frankfurtmessen er viktig.

 

Fanget Flynn i Frankfurt

–Vi ser etter god litteratur og salgbare bøker. Aller helst en kombinasjon av det.

–Gjort noen store dealer i Frankfurt tidligere?

–Ja, det har vi jo. Vi kjøpte de to første bøkene til Gillian Flynn der. Vi ble begeistret for stilen hennes med én gang. Salget tok ikke av til å begynne med, vi solgte bare noen hundre av hver i utgivelsesåret. Til gjengjeld har det tatt virkelig av senere, sier Knut Ulvestad.

 

Frankfurter Buchmesse 2011, Frankfurt book fair 2011

Viktig handelsplass: Det selges, forhandles og gestikuleres.

 

Større kontakt utenom messene

Bokmessene er fremdeles viktige arenaer i bransjen, men i dag er det utstrakt kontakt forlegger og agenter imellom også utenom messene. Det henger naturligvis sammen med vår digitaliserte hverdag.

–Ja, i våre dager tar jo bare et tastetrykk for internasjonale agenter å sende manus rundt til forleggere, bekrefter Ulvestad. Det har samtidig tatt litt av luven fra det markedselementet messene hadde bare for noen få år siden, fordi mye er lest, vurdert og til og med antatt før vi kommer på messen.

Derfor har vi selvsagt det for øye, sier Ulvestad. –Det er viktig å være der for å holde kontakt med gamle kontakter og treffe nye. Nettopp for å kunne holde kontakten også mellom messene.

 

 (Foto Knut Ola Ulvestad: BOK365. Øvrige: Frankfurt Book Fair)