Fyllepenner og ekslusivt papir

Selger eksklusivt papir og vakre penner: Fra venstre Jannicke Troe, Annika Monsen og Daniel Askeland

Ifølge seg selv er de Norges eneste forretning i sitt slag. De er utvilsomt Bergen eneste, og med en plassering midt på Torgallmenningen har Norli Papir i alle fall byens beste beliggenhet.

– Ja den er helt unik. Vi har verdens mest geniale plassering, sier daglig leder Jannicke Troe til BOK365, og viser stolt frem en Ogami notatblokk med vannavstøtende papir som du også kan bruke til paraply, om du skulle ha glemt den hjemme en regnværsdag.

Har aldri sett et tre: Italiensk eksklusiv notatbok av kalsiumkarbonat. Vannavstøtende og god å skrive på. Kan brukes som paraply om nødvendig.

Stationary

I Norli papir i Bergen finner du ikke så mange bøker, men til gjengjeld har de altså det du trenger (og ikke trenger) av papir, penner, blokker, permer, kalkulatorer, ark, kort og konvolutter og tidsplanleggere. Pluss gavepapir, flotte servietter og lys til borddekkingen, om du skulle trenge det.

– Vi er det de i England kaller en stationary store, smiler Troe. – Vi har det folk ikke finner i andre bokhandeler.

– Men andre bokhandeler har vel også papir og konvolutter og slikt?

– Jo, men du får ikke ti forskjellige blekkpatroner i en vanlig bokhandel, sier Troe.

Gavepenn til to tusen?

– Hvem er kundene deres?

Daglig leder Jannicke Troe

– Alle egentlig. Om sommeren er det mye turister. I høst har det vært studenter. Ellers vanlige folk som trenger penner, papir og konvolutter. Eller kanskje en gavepenn? Det er veldig populært. Mange studenter har begynt å kjøpe det også. Skikkelige fyllepenner.

– Hva koster en gavepenn da?

– Fra 500 til 2000 kroner omtrent.

– Jeg brukte fyllepenn på skolen, men siden jeg er keivhendt ble det bare søl …

–  Det er det slutt på nå, sier Jannicke Troe. – Se her, en fyllepenn for venstrehendte. Pennesplitten er litt annerledes.

Lite bytting

Daniel Askeland er på jobb i romjulen. Han forteller at det før jul gikk mye i planleggere og kalendere, både av den vanlige typen og den litt mer eksklusive varianten.

– I går var den store byttedagen. Kom det mye tilbake? 

– Ganske lite bytting foreløpig, sier Askeland. – Det er mer bytting i bokhandelen i samme huset. Folk bruker også gjerne tilgodelappen sin fra fra bokhandelen her hos oss.

– Alltid vært her

– Eneste forretning av denne typen i landet, sier dere. Hvorfor er det en slik forretning i Bergen og ikke andre steder da?

– Fordi vi alltid har vært her, svarer Jannicke Troe. – Folk er vant til oss. Før Norli overtok var vi en del av Melvær. Da var vi Galleriet papir.

– Og det er plass til en slik spesialforretning også i fremtiden.

– Å ja, sier Jannicke Troe.

 

 

(En variant av denne artikkelen sto også på trykk i Bok & Samfunn nr. 8/2017)