– Frykter strykejern på teksten

(Foto: Baard Henriksen)

– Jeg håper de ikke bruker strykejern på teksten, sier Per Petterson og innrømmer at han er litt smånervøs før filmpremieren på «Ut og stjæle hester». Lørdag vises den i Berlin.

Den lukt- og fargerike fortellingen om 67-årige Trond Sander som erindrer og gjenoppliver en sommer for mer enn 50 år tilbake, sikret Petterson hans store gjennombrudd, både i Norge og internasjonalt. 15 år etter at romanen ble utgitt skal Hestene – som forfatteren selv konsekvent omtaler den som – få nytt liv. 8. mars er det norgespremiere på Hans Petter Molands filmatisering av romanen, med Stellan Skarsgård, Danica Curcic, Jon Ranes og Tobias Santelmann i sentrale roller. Men allerede lørdag vises den under Filmfestivalen i Berlin.

– Nervøs for konkretiseringa

Og det med Per Petterson som litt nervøs tilskuer på sidelinjen.

– Film og roman er to helt ulike saker, og det aksepterer jeg selvsagt. Men filmmediet har en visuell kraft som gjør meg litt nervøs. I en annen sammenheng fikk jeg spørsmål om jeg ikke kunne tegne et kart over omgivelsene til Hestene. Kart? Men det kan jeg jo ikke! Jeg har ikke lagd noe slik. Det er et par hus i boka som er konkrete, resten er nokså svevende. Og da kan overgangen til film bli litt vanskelig. Den fjerner dette svevende elementet som alle skaper og former i sitt indre og erstatter det med noe endelig. Jeg er litt nervøs for hva denne konkretiseringa skal gjøre med fortellingen, og jeg håper de ikke bruker strykejern for å flate ut teksten.

I SENTRALE ROLLER: Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg.

Glad for Moland

Selv om Per Petterson innrømmer at han er litt nervøs før premieren, bedyrer han samtidig at han er glad for at det er Moland som fikk regien.

– Jeg har sett traileren og var på settet nord for Trysil en iskald februardag i fjor. Utover det har jeg holdt meg på god avstand, og har hatt svært lite med filmen å gjøre.

Forfatteren minner i den sammenheng om at det har vært planer om filmatisering lenge før Hans Petter Moland kom inn i bildet. Uten at noe skjedde.

– Derfor har jeg lært meg å forholde meg rolig til alt som har med Hestene og film å gjøre. Men da det endelig ble klart at det faktisk blir film, ble jeg veldig glad for at det er med Moland i registolen.

Lørdag ruller altså «Ut og stjæle hester» over filmduken i Berlin.