Frøken Detektiv for dagens unge

Luke 13: Ungdomsromanene hennes topper utlånsstatistikkene ved bibliotekene, og hun roses for sitt fokus på samtiden.

Mahmona Khan har arbeidet som redaktør og journalist i flere år. Hun startet ungdomsbladet X-plosiv i 1995 og er en aktiv samfunnsdebattant. Hun har også gått forfatterlinjen ved Norsk Barnebokinstitutt, og sitter i dag i institusjonens styre. Khan debuterte med dokumentarboken Tilbakeblikk – Da pakistanerne kom til Norge i 2009. Siden den tid har hun vært redaktør for en sakprosautgivelse og skrevet flere svært populære og kritikerroste ungdomsromaner. Hennes tredje ungdomsroman, Når du minst venter det, utkom i oktober.

Når du minst venter det er den tredje av i alt fire planlagte bøker om en venninnegjeng fra Groruddalen i Oslo. Noen følger etter Charlotte og sender henne blomster, og det skal bli både farlig og dramatisk etter hvert som handlingen utspiller seg. Khans bøker er delvis inspirert av Frøken detektiv , og beskriver et flerkulturelt og urbant miljø.


Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Det må være Hvitt hav av Roy Jacobsen” og  A Case of Exploding Mangoes av Mohammad Hanif.


Hva har du planer om å lese i julen?

Det mangler ikke på bøker jeg har lyst til å lese. Jeg har en stadig voksende stabel av bøker som står på vent, og der er det både utenlandske og norske forfattere. Øverst på ønskeliste over bøker jeg ønsker å lese i julen står Slekters gang av Jan Kjærstad.


Hvilke tre bøker av året anbefaler du?

Det svarte pianoet av Gaute Heivoll og Lisa Aisato

Jeg kan følge deg hjem av Constance Ørbeck Nilssen og Akin Duzakin

En flukt som aldri tar slutt av Åse Brandvold

 

(Hovedfoto: Hans Fredrik Asbjørnsen)