Fra Per Ivar til Pessoa

Fest etter en utrolig uke med uro: Pessoa brøt målsnøret på Bislett mandag.

Det var ikke en klappskøyte å se på Bislett mandag kveld. Ei heller en piggsko eller så mye som en skruknott. Men Fernando Pessoa trakk like mye publikum som et Adeccoliga-lag.

 

PerIvarMoe  Fernando Pessoa 2

Overraskende parsammensetning på Bislett: Per Ivar Moe og Fernando Pessoa.

 

Nesten femti år etter at Per Ivar Moe ble første norske verdensmester på Bislett, var gårsdagens hovedperson av det heller overraskende slaget. At det skulle være en ørliten markering for den portugisiske forfatteren Fernando Pessoa i nabolaget, har vært klart en liten stund. Men at man skulle ende opp med fest på selveste Bislett stadion var det få som kunne spå for en snau uke siden.

 

Uroens kvadratmetere

Da startet Christian Kjelstrup opp sitt prosjekt Uroens bokhandel, med «En bokhandel. En bok. En uke.» Ideen til Uroens bokhandel dukket opp da Christian Kjelstrup tilfeldigvis ruslet forbi det ledige lokalet ved Bislett. Der og da ble tanken født om å egne en bokhandel fullt og helt til sin favorittbok: Uroens bok, som ble utvalgt som ett av litteraturhistoriens 100 viktigste verker da den i 2002 fikk plass i Verdensbiblioteket.

 

URO9 URO3

Ikke fullt så overraskende parsammensetning: Christian Kjelstrup og Fernando Pessoa.

 

Allerede fra starten hadde Christian Kjelstrup planlagt en Pessoa-markering i Uroens bokhandel, med blant annet Pessoa-entusiastene Tomas Espedal og Finn Skårderud som gjester:

–Først tenkte jeg at det kom til å bli morsomt med et fullt og folksomt lokale i Thereses gate, men etter at gressbrannen startet i media forsto jeg raskt at de 20 kvadratmeterne der ikke ville holde. Så jeg var egentlig innom Bislet Bad for å ta en kikk, da jeg kastet et blikk bort på stadion og den litt ville ideen ble født, forteller Christian Kjelstrup.

 

Danset og bokset

Nå gikk ikke telleapparatene på sedvanlig vis på Bislett, men Christian Kjelstrup antyder mellom tommelen og pekefingeren at noe slikt som 500-600 fant seg et sete på tribunen mandag. Det virket som om de hadde en fin stund under sine ulltepper en sen marskveld.

De fikk se og høre Linn Skåber lese fra Uroens bok og oppleve Finn Skårderud i samtale med Christian Kjelstrup. Portugals ambassadør hyllet sin landsmann Pessoa, og Pessoa-oversetter Christian Rugstad ble hedret som den selvsagte mottager av Uroens Bokhandlerpris 2014, som eneste nominerte i kategorien «verdens beste oversettelse av verdens beste bok.»

Det ble også delt ut en stunt-pris til den på tribunen som liknet mest på Fernando Pessoa. Denne gikk til Norges første nasjonalbibliotekar og tidligere planleggings- og samordningsminister Bendik Rugaas, ikledd hatt og sort kappe.

Tomas Espedal har et nært forhold til Uroens bok og fabulerte rundt kjærlighet, seksualitet og sølibat – og nærmest danset og bokset frem sine poenger.

Det hele ble avrundet med klassisk portugisisk musikk.

 

IMG_4974 IMG_6781

Litteratur på tartandekket: Linn Skåber leste Pessoa og Christian Rugstad fikk oversetter-pokal.

 

Storfint besøk

Christian Kjelstrup kan skue tilbake på en svært spesiell uke. I løpet av noen dager har Uroens bokhandel vært i Dagsrevyen, TV2-nyhetene og en rekke andre medier. Blant annet har stuntet vekket betydelig oppmerksomhet i portugisiske medier. Uroens bokhandel har hatt storfint besøk av kronprinsparet og fikk sin festforestilling på Bislett Stadion. Og ikke minst har Christian Kjelstrup fått spredd over 1300 eksemplarer av Uroens bok til norske lesere.

–Det har blitt en uke nesten uten søvn, forteller Christian.

Så skulle man kanskje tro at Uroens sirkusdirektør ser frem til å få litt ro.

Er du glad det er over?

–Nei, jeg har kost meg glugg i hjel. Det blir nesten vemodig å låse seg ut her.