Fra bok til bensin

Marit Johansen forlater både Kagge Forlag og bokbransjen. Bjørn Fredrik Drangsholt overtar som ny salgssjef.

Hun ruver kanskje ikke i terrenget, men har vært både synlig, markant og hørbar: Etter en årrekke som salgssjef i Kagge og Stenersens Forlag i to runder, og et mellomspill i Vega, vinker Marit Johansen farvel til bokbransjen.

 

– Jeg elsker å jobbe i Kagge, men tiden er moden rett og slett. Som Erling sier: Det er en tid for alt. Jeg har behov for større fleksibilitet for å være mer tilstede for mine foreldre i Nord-Norge. Pluss at lysten og ønsket om å skape noe for meg selv er stort. Jeg starter nå i bensinstasjonsbransjen med samboeren min, forteller Marit Johansen.

Opprinnelig begynte hun som salgskonsulent i Kagge allerede i 2003, og gikk etter noen år inn i rollen som salgssjef. Deretter fulgte over fire år som markant salgssjef i Vega Forlag, før hun ble hentet tilbake i tilsvarende rolle i Kagge og Stenersens Forlag i 2011.

 

– Vanvittig stolt

– Er det vemodig å forlate en skute som har så godt fart?

– Det å være en del av et så kreativt, arbeidsomt, krevende og ikke minst humørfylt miljø som Kagge Forlag er, har selvfølgelig preget meg mye. Og jeg er vanvittig stolt av å ha vært en del av forlaget i alle disse åra, sier Marit Johansen og legger til: – Kolleger og bransjekolleger er blitt nære venner, som det blir rart å forlate. Men jeg er så heldig at jeg fortsatt får sitte i styret i J. M. Stenersens forlag og da kunne være en bitte-bitteliten del av miljøet.

 

Drangsholt overtar

Hennes etterfølger er heller ingen ukjent skikkelse i bokbransjen: Bjørn Fredrik Drangsholt har fartstid fra flere sentrale poster. Han begynte i bokhandel, som ekstrahjelp på Tanum Oslo City, allerede i 1994. Deretter fulgte flere år i Tanum, blant annet som daglig leder på Tanum Oslo Lufthavn, før historie- og museumsverdenen tok ham i 2000: først som fylkessekretær i Agder Historielag, deretter som museumsbestyrer ved Stiftelsen Setesdalsbanen.

I 2006 var han igjen tilbake i bokbransjen: først som daglig leder ved ARK-butikkene på Årnes og Majorstuen, deretter en årrekke som kategoriansvarlig for barn/ungdom og skjønnlitteratur i samme kjede (2008–2013). Så fulgte tre år som salgs- og markedssjef i Tiden Norsk Forlag, før han igjen var tilbake som kategorisjef for barne- og ungdomslitteratur i ARK i februar 2016. Og nå bærer det altså over hekken igjen, til Kagge og Stenersen, i april.