Første svenske Netflix-serie

Malin Persson Giolitos krimsuksess «Størst av alt» blir den første svenske originalserien på Netflix.

Malin Persson Giolito har fått mye omtale og ros for sin roman Størst av alt (Cappelen Damm), om en skoleskyting i Stockholms bedre strøk. Nylig ble den tildelt Glassnøkkelen som Nordens beste kriminalroman. Den ble kåret til fjorårets beste krim i Sverige av Svenska Deckarakademin, og boken fikk også stor applaus i BOK365-redaksjonen, som trillet terningen til en sekser. «Alt er slett ikke som det skal være i Sveriges rikeste strøk. Men det meste stemmer i Malin Persson Giolitos roman», skrev vår anmelder.

 

Millioner av seere

Nå kan suksessen bli løftet opp på et nytt nivå, når Netflix har lagt sine hender på prosjektet, ifølge det svenske bokbransjemagasinet Svensk Bokhandel (svb.se). De senere årene har TV-serier basert på bøker – som Game of Thrones og The Handmaid’s Tale – hatt millioner av seere.

Nå bekrefter produksjonsselskapet FLX at de arbeider med den aller første svenske originalserien til Netflix, basert på Persson Giolitos roman. Ifølge den svenske avisen Expressen er det Camilla Ahlgren, som tidligere har skrevet manus til blant annet Broen, som skal stå for adapsjonen av boken. Produksjonsselskapet FLX har stått bak flere suksesser som også er kjent for norske seere – som TV-serien Solsiden og filmatiseringen av Jonas Jonassons Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant.

 

Sterk tradisjon

Innspillingene av Størst av alt-serien skal etter planen starte neste år, men noen premieredato er ikke fastsatt.

– Sverige har en sterk tradisjon med mange store kriminalromaner og serier, og vi har lett etter noe spesielt innenfor denne sjangeren. Vi er glade over å få virkeliggjøre Malins store roman og jobbe med Camilla, en av de beste TV-skribentene globalt, sier Erik Barmarck, direktør for internasjonale originalserier i Netflix, i en pressemelding.

For ett år side sikret Netflix seg også rettighetene til å lage langfilm av en annen svensk bok, Jonas Bonniers Helikopterranet, som nylig ble utgitt på norsk.

Interessant rollefigurer

Historien i Størst av alt er fortalt av Maja Nordberg, som er 18 år og sitter tiltalt for en skoleskyting. Spørsmålet er om hun er et uskyldig offer eller en kaldblodig morder. Dette er en annerledes leseropplevelse, mye på grunn av kontrasten mellom dramatikken og fortellermåten. Maja forteller reflektert, skarpt og humoristisk, men på samme tid liketil og nøkternt om skoleskytingen og rettssaken mot henne. Persson Giolito har også valgt en interessant rollebesetning i sitt skoleklasse-drama på Djursholm. For å sitere bokens fortellerstemme, Maja: «Menneskene her inne passer ikke sammen. Sånne som oss pleier ikke å treffes. Kanskje på en T-baneperrong under en taxistreik eller i en restaurantvogn på et tog, men ikke i et klasserom.»

 

 

(Foto: Viktor Fremling)