– Formidabel suksess

Fullt hus: Thomas Hylland Eriksen, Jonas Bals og Carsten Jensens samtale om identitet og populisme interesserte mange.

Festivalsjef Teresa Grøtan er glad og lettet etter den aller første LittFestBergen, som ble avsluttet søndag. Nå er det tid for oppsummering.

Endelige besøkstall er ikke kommet ennå, men det var flere utsolgte arrangementer og et yrende liv på festivalen, som har som mål å ha 50/50 norsk og internasjonal deltagelse og et program med 50/50 sakprosa og skjønnlitteratur.

Festivalsjef Teresa Grøtan er strålende fornøyd etter den aller første festivalen.

– Hva gledet deg mest, Teresa Grøtan?

– At det kom et så utrolig stort publikum. At alt gikk bra, bare én av de rundt 65 programpostene ble avlyst. Og at det gjennomgående var så høy kvalitet på det som foregikk på scenen.

Dessuten at vi har fått så stor, og overstrømmende positiv, pressedekning og at forfatterne så ut til å finne hverandre. Jeg fikk en melding om at de følte det som «the end of summer camp» da de ventet på drosjen søndag ettermiddag, forteller festivalsjefen.

Kristina Leganger Iversen og Nell Irvin Painter snakket om «Hvithet».

Fulle hus …

Flere av arrangementene på festivalen, som i hovedsdak fant sted på Litteraturhuset i Bergen, vakte spesielt stor interesse. Programmet «Identitet og populisme», en samtale mellom Thomas Hylland Eriksen og Carsten Jensen, ledet av Jonas Bals var utsolgt. Det var også samtalen «En hvit historie» mellom Nell Irvin Painter og Kristina Leganger Iversen og Helene Uris foredrag: «Ballar, høns og kjerringar».

Stinn brakke for Helene Uri, som snakket om «Ballar, høns og kjerringar» i auditoriet.

… og trengsel

Det var også trengsel for å komme inn – og dessverre var det mange det ikke var plass til – under «Poetisk punkgalla» som var del av helhusbillett lørdag kveld. Åpningen torsdag kveld var også helt full, med streaming til et annet rom. Det samme var «samtale i natta» med Siss Vik og Tomas Espedal, hvor vi også satt opp streaming. Fra pressen var det saudiarabiske Hissa Hilal som fikk mest oppmerksomhet. Hennes arrangement var svært godt besøkt. Fra biblioteket, der barneprogrammet foregikk, meldes det om fullt hus på alle programposter, forteller festivalsjefen.

Miss Tati skapte stemning for store og små på biblioteket.

Evaluering

– Hva lærte dere?

 –Nå skal vi ha en grundig evaluering av årets festival, der vi henter inn tilbakemeldinger fra forfattere, publikum, de frivillige og alle på huset som har jobbet med festivalen, og da vil vi sikkert ha et bedre overblikk over hva vi skal jobbe mer med. Men en ting som blir annerledes, er at vi kommer til å selge festivalpass i tillegg til enkeltbilletter til neste år. Og så må vi se på ventilasjonsanlegget for å sjekke om det er mulig å pøse inn mer luft – det ble til tider både varmt og klamt, sier Grøtan.

 

(Foto: Foto: Eivind Senneset)