Tormod Haugland og Maja Lundes foredrag

FOREDRAG: Tormod Haugland. Foto: Helge Skodvin

Se Tormod Hauglands foredrag om romanene som selvbiografi og Maja Lundes Bjørnson-foredrag.

Årets program er digitalt. Alt sendes på litteraturfestivalen.no, men både nrk.no, radioen og NRK2 har sendinger til forskjellige tider gjennom helga. Finn din foretrukne plattform, bli med på litteraturfesten.

Program fredag:

11:00 – 11:45: Martin & Sofus 
Martin & Sofus er en podkast der Martin Svedman og Sofus Greni snakker løst og fast om litteratur, mest løst. Martin og Sofus har snakket om heroin, seriemordere med mer.

12:30 – 12:50 Redaktørens utfordringer

Marisol Schultz har jobbet som litterær redaktør mesteparten av sitt voksne liv. Gjennom karrieren har hun opplevd gledene og utfordringene det medfører å jobbe med prestigetunge forfattere. Denne samtalen vil handle om hennes opplevelser i arbeidet. For selv om man har publisert mange bøker og vunnet mange av de viktigste litteraturprisene, betyr ikke det at man ikke kan ha utfordringer med et manus, og jobben til en redaktør kan sammenlignes med en livvakts, en må stille verne og beskytte forfatterne.

 

13:00 – 13:45: Binder jorda sammen – Maja Lundes univers 
Folk som kjenner Maja Lundes univers fra innsiden snakker på tvers av kontinenter om hennes forfatterskap. Vi møter blant andre Anna O’Grady som er kommunikasjonssjef i forlaget Simon & Schuster Australia, dramatiker Ingrid Weme Nilsen som har skrevet manuset for teateroppsetningen av Bienes historie, Tara Parsons som er Maja Lundes amerikanske forlegger i Harper Collins, den tyske kritikeren Thomas Böhm og en av Maja Lundes 40 oversettere til en samtale ledet av forfatter og kritiker Hilde Østby.

14:00 – 14:25: To originaler, to språk

LITT NORSK: Kim Leine (Foto: Robin Skjoldborg)
Oversettertimen | Om å oversette egne bøker.

Forfatterne Kim Leine og Beate Grimsrud er norske. Leine er også dansk, Grimsrud også svensk. I hvert fall i språket, for begge oversetter bøkene sine fra det andre nordiske språket til norsk. Eller er det snakk om to originaler? Hør dem snakke om utfordringene med å oversette seg selv.

15:00 – 15:45: Utdeling av Det skjønnlitterære oversetterfonds pris 
Det skjønnlitterære oversetterfonds pris overrekkes av Janicken von der Fehr, NORLA, fra juryen, og prisvinner intervjues av litteraturviter Janneken Øverland.
Det skjønnlitterære oversetterfonds pris deles ut for en oversetters samlede virke og er på 50 000 kroner.

16:00 – 16:25: Debutantene kommer!

DEBUTANT: Runar Holiløkk Tjelta
Hvert år inviterer festivalen fire av fjorårets debutanter til å lese fra boka si. I år får du høre Anna Knudsen lese fra 7078 Saupstad, Runar Holiløkk Tjelta fra I hodet, i hagen, med hagle, Julie Stokkendal fra Dagene og Nina Rossing fra #Kampklar. Debutantene introduseres av Eivind Hofstad Evjemo.
16:30 – 16:55: Vesaasforedraget

Hanna Stoltenberg er vinner av Tarjei Vesaas debutantpris for 2019, og skal holde det tradisjonsrike Vesaasforedraget. I debutromanen Nada sliter en mor med å uttrykke omsorg for sin voksne datter. Samtidig beveger de seg gjennom en verden der butikkansatte og selvhjelpsguruer henvender seg til dem i milde, empatiske ordelag. Hva det gjør med oss at kommersielle aktører benytter seg av et språk vi tradisjonelt forbinder med personlig omsorg?

17:00 – 17:30: Å skrive om det forbudte / Marie Aubert

FOREDRAG: Marie Aubert
Marie Aubert debuterte i 2016 med novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem, som fikk strålende kritikker og begeistret mange lesere. I 2019 kom hennes første roman, Voksne mennesker, også mottatt med stor begeistring både hos anmeldere og lesere. Marie Aubert forteller om hva som er drivkraften i hennes skriving, og hvorfor hun skriver om skamfølelse, skyld og sjalusi.
17:30 – 18: 00: Mytisk selvbiografi / Tormod Haugland
Tormod Haugland har, siden debuten med romanen Under (1994), gitt ut bøker i ulike sjangere, som romaner, dikt, noveller, skuespill og essay. Det er romanen som dominerer forfatterskapet, og med de to siste utgivelsene, Om dyr og syn (2017) og Om søvn og mørke (2019), har Haugland skrevet det han kaller mytisk selvbiografi. Han er festspilldikter i 2020.

 

18:00 – 18:25: Bjørnsonforedraget med Maja Lunde
Når krisen er over oss, hva føler vi, hva tenker vi, hva gjør vi? Hva kunne vi gjort annerledes, og hva er mulig å gjøre annerledes fremover? Maja Lunde er årets vinner av Bjørnsonprisen. På få år har hun gitt ut 15 bøker, med internasjonale boksuksesser som Bienes historie, Blå og Snøsøsteren. Hun har gjort seg særlig kjent som en stemme for klimasaken.

19:00 – 21:00: NRK2 sender:

PÅ NRK I KVELD: Anders Totland. Foto: Samlaget
* Vigdis Hjorth og Åsne Seierstad, festivalen 25 år
* Anders Totland
* Hilde Hagerup
*Bøker til Hollywood: Maja Lunde og Helene Flood
*Hilde Østby om kreativitet
*Hvordan litteratur kan hjelpe oss i unntakstilstand: Ragnar Hovland og Nils-Øyvind Haagensen.
  

21:00 – 23:00: Banknatta

Anne Gaathaug (Foto: May B. Langhelle)

Spør du noen som har vært på Norsk Litteraturfestival før om hva de husker best, er sjansen stor for at de sier Banknatta. Fredagen i festivalen fylles Kulturhuset Banken til randen av festglade lillehamringer. I år kan vi ikke være sammen i Banken, men arrangementer, dans, prat og konserter blir det likevel her i vår virtuelle Banknatt!
Savner du Haakons pub, Teltet eller kanskje Stift? Ikke noe problem – vi har skapt virtuelle rom med samme navn! Velg et rom for å starte, og treff nye og gamle venner.
21:00: Velkommen ved Bankdirektør Anne Gaathaug
21:05: Dei nye kapellanane, del 1
21:15: Rett fra Helvete. Erlend Loe i samtale med Anne Gaathaug
21:45: Dei nye kapellanane, del 2
22:00: Så vidt en hit!
22:30: Dei nye kapellanane, del 3