Gyldendal var først ut med å sikre seg rettighetene til Patrik Svenssons "Ålevangeliet", som er solgt til 22 land på to uker.
Den er sagt å være både sleip og gåtefull. Men de siste ukene har den vist seg å være både ettertraktet og verdifull – i hvert fall i bokform. Den store nordiske «snakkisen» under årets London-bokmessen Ålevangeliet, eller The Gospel of Eels. Fortellingen om verdens mest gåtefulle fisk av debutant og Sydsvenskan-journalist Patrik Svensson. Han synes virkelig å ha truffet med sin blanding av essayistikk og memoarbok. Foruten å få vite mye spennende om denne mystiske fisken, ålen i naturvitenskapen og i litteraturen, innvies leseren i en rørende far-sønn-relasjon. Rammen for boken er deres lidenskapelige forhold til ålefiske, om hvordan de snakker sammen – og ikke minst om stillheten dem imellom.
Boken, som ikke utkommer før i august i hjemlandet Sverige, er solgt til 22 land på to uker.
På norsk til høsten
Først ute med å sikre rettighetene var britiske Picador og norske Gyldendal:
– Ålevangeliet er en nydelig skrevet historie som fungerer på mange plan. Det er en spennende bok om en fisk vi vet lite om, men også en bok om menneskelige relasjoner, sier Elin Vestues, sakprosaredaktør i Gyldendal Litteratur til BOK365. – Min kollega Reidar Mide Solberg og jeg var heldige og fikk lese manus i forkant av messa, og ingen av oss var i tvil om at dette var en bok vi ville ha på vår liste. Den kan sammenlignes med bøker som Havboka og H for hauk, og vi er veldig glade for å ha sikret oss rettighetene allerede før det braket løs. Det er en fascinerende fortelling som vi har stor tro på
Vestues regner med å boken klar for norske lesere i september.
Salgsrekord
Bonnier Rights i Sverige har aldri opplevd maken til forhåndssalg, og melder om «ville budrunder» mellom konkurrerende forlag i flere land.
– Jeg har aldri opplevd at en debuterende sakprosaforfatter har vært i nærheten av et slikt forhåndssalg, sier Elisabet Brännström, sjef hos Bonnier Rights, til fagbladet Svensk Bokhandel.
I USA kjempet ni forlag om rettighetene, det samme skjedde i Italia. I Tyskland var det auksjon med sju forlag, mens fem gjorde opp om de franske rettighetene.
De amerikanske rettighetene landet til slutt hos HarperCollins-imprintet Ecco, for hva som beskrives som en rekordartet sum. Elisabet Brännström vil ikke ut med noe eksakt beløp:
– Jeg kan si det slik: det er en livsavgjørende pengesum for forfatteren. Han kan velge å leve på en annen måte nå.
Hovedbilde: FANGET ÅL FØR LONDON: Reidar Mide Solberg og Elin Vestues.