Fake reviews

USA er preget av både Fake News og Fake Reviews. Nå vil amerikanske myndigheter hjelpe Amazon i jakten på falske anmeldelser.

Amazon har lenge hatt problemer med at folk kjøper seg anmeldelser av produkter på siden deres, og det florerer med folk som gjerne tar seg betalt for å gi gode tilbakemeldinger.

Amazon tar problemet seriøst, og har flere ganger stevnet firmaer som formidler kjøp av anmeldelser og stjernerangeringer. For første gang har nå myndighetene meldt seg på i jakten på falske anmeldelser, for å hindre at forbrukerne blir forledet på nettet. Det amerikanske Federal Trade Commission (FTC) ønsker å jobbe med Amazon, for å skape statuerende presedens. Dette melder Buktugg.

Skader kundene

– Folk stoler på anmeldelser når de handler online. Når et foretak kjøper falske anmeldelser for å inflatere sin Amazon-rangering, skader det både kunder og firmaer som følger reglene, sier Andrew Smith, direktør for FTC’s Bureau of Consumer Protection.

Ett av firmaene som nå er blitt bøtelagt er Cure Encapsulations, som betalte amazonverifiedreviews.com 1000 dollar for 30 anmeldelser. Cure forsvarte seg med at dette var for å balansere ut de negative tilbakemeldingene skrevet av konkurrenter. FTC kjøpte ikke dette og ila Cure et erstatningskrav på 50.000 dollar. Dersom selskapet fortsetter å kjøpe anmeldelser, opplyser FTC at det kan bli bøtelagt opp til 12.8 millioner dollar.

Ivrige i opprydningen

Amazon er igang med prosessen med å rydde opp i anmeldelsene, og å fjerne kjøpte anmeldelser og rangeringer. Dette har ikke gått knirkefritt, da Amazon ble for ivrige i prosessen. Amazon har nemlig klart å slette flere helt legitime anmeldelser, og flere forfattere forteller at de plutselig har fått hundrevis av anmeldelser slettet.

I Amazons regelverk heter det at familie, nære venner og forlaget ikke får skrive anmeldelser. I sin iver etter å lete opp falske anmeldelser har Amazon forsøkt å identifisere forfatternes kontakter i sosiale medier.

Forrige uke tok Amazon ytterligere et steg for å få bukt med problemet, og innførte en ny regel på siden. Den krever at man må minst ha brukt 50 dollar (eller 40 pund i Storbritannia) på Amazon for å få lov til å skrive anmeldelser. Med dette håper selskapet at de kan stoppe tusenvis av falske kontoer som opprettes for å anmelde gratis Kindlebøker.

Også i Norge

Også i Norge har bokanmeldelser vist seg å være til besvær. ARK bokhandlerne var ute i hardt vær i 2017 da det ble klart at de ansatte skrev flere kundevurderinger på ARKs egne nettsider, og ga nesten utelukkende positive tilbakemeldinger på produktene.

– Dette er en del av «Ark Anbefaler»-konseptet vårt, som også brukes i blant annet butikkommunikasjon. Alle vurderinger som legges inn av ansatte er tydelig merket med navn og butikken de jobber i, sa da markeds- og netthandelsdirektør i Ark bokhandel, Kjartan Dannatt til NRK, og la til at ARK skulle gjøre forskjellen mellom de ansattes og andres kunders meninger tydeligere.

I Sverige har Boktipset.se opplevd samme problem som Amazon, og også Goodreads opplever falske og kjøpte anmeldelser, men i mye mindre grad enn Amazon.