Litteraturhuset i Bergen feirer sin første fødselsdag. Det blir ikke den siste.
I dag fyller Litteraturhuset i Bergen ett år. Og 100 000 besøkende kan ikke ta feil. Huset er en dundrende suksess.
Det lå ikke helt i kortene at det skulle bli noen suksess. Flere profilerte forfattere gikk ut mot det planlagte huset. – Vi har allerede et litteraturhus i byen, sa de, og mente biblioteket. – Jeg traff min første kone på biblioteket, sa Tomas Espedal til NRK. – Jeg traff forresten min andre der òg. Og egentlig håper jeg å treffe min tredje der …
Bergen offentlige bibliotek mobiliserte også for å vise at det allerede var det litteraturhuset byen eventuelt trengte, men etter fem års planlegging og kamp, sto det nye litteraturhuset i Østre Skostredet ferdig til åpning 31. januar 2013. Og akkurat som TV2 gjorde NRK bedre da de kom, vil mange si at Litteraturhuset gjorde Biblioteket bedre da det kom. Faktum er at det regner litterære arrangementer over byen, noen på Biblioteket og noen på Litteraturhuset, og de to institusjonene lever godt med hverandre.
Savner en skikkelig bokhandel
Ved oppsummering på fødselsdagen kan ettåringen i Østre Skostredet bokføre 100 000 besøkende, hvilket er et snitt på omtrent 2000 i uken. Det er ganske mange i en by som Bergen, og forteller om arrangementer som lokker. Mange hevder fremdeles at restaurantprisene er alt for høye og at folk forsvinner hjem eller til andre vannhull etter at de har vært på et arrangement, men en vanlig dag ved lunsjtid er i hvert fall kafeen fylt nesten til trengsel.
Mange synes også det er leit at det ikke er noen skikkelig bokhandel der, men daglig leder Kristin Helle-Valle forsikrer at det jobbes med saken. Inntil 31. august drev Tanum bokhandelen i huset, men så pakket de sammen. Nå leverer Norli bøker og det selges et lite utvalg, men målet er å få til en fullverdig bokhandel i huset – på en eller annen måte.
Gode hjelpere
Kristin Helle-Valle, som kjempet for prosjektet i flere år før det ble en realitet, fryder seg over et levende hus, men sier at de ikke hadde klart det uten gode hjelpere. Budsjettet første driftsår var på 9 millioner kroner og det har de klart å holde. Med litt større utgifter enn fryktet, men også med litt større inntekter enn forventet. Året som kommer er budsjettet på 11 millioner, og selv om mange klager på prisnivået i restaurant og kafé, forteller Helle-Valle at det er umulig å generere egne inntekter i den størrelsesordenen som trengs for å drive som de gjør. Derfor er den årlige støtten fra mesenen Trond Mohn og fra lokale sponsorer særdeles kjærkommen. I tillegg til den kommunale, fylkeskommunale og statlige støtten, selvfølgelig.
De fleste egne inntektene kommer fra utleie av husets saler til forskjellige arrangementer og det er et ganske vidt spekter av folk og organisasjoner som har leid der det første året. Mest forlag, naturlig nok, men det også mange andre. Buddhistene har vært innom. Og Bergen Nasjonale Opera har fylt huset med sang.
Og kritikerne? De sier ikke stort nå. Forfatter Erling Gjelsvik som var en innbitt motstander av litteraturhuset, sa til BA forleden at han ikke hadde vært der, så han kunne ikke uttale seg om en eventuell suksess. Omtrent det samme kom fra Tomas Espedal, som egentlig var mest imot valget av daglig leder og restaurant, men som heller ikke har tatt seg tid til å besøke huset.
Islendingene kommer
Kristin Helle-Valle tar ikke det så tungt. Hun ser frem mot nye utfordringer i året som kommer, og gleder seg over bursdagsbarnet og ett år med godt besøk. Spesielt gleder hun seg til april da huset skal ha sin første store satsing over flere dager. Da settes fokus på Island i fire dager, og forfattere, politikere, og historikere fra landet nord i havet kommer på besøk. – Forholdet mellom Vestlandet og Island er godt og langt, og det blir spennende å møte islandsk politikk og kultur i et eget flere dager langt arrangement, sier den daglige lederen.
– Og fødselsdagen skal selvfølgelig feires?
– Vi har pyntet oss og har hatt en nydelig lunsj, sier Kristin Helle-Valle.