«Et sjeldent rystende dokument»

Bruk av safe, kryptering, makulering og hemmelige møter. Arbeidet med Monika-boken har ikke vært som med andre bøker for Vigmostad & Bjørke.

– Boka er et sjeldent rystende menneskelig dokument om en mann som virkelig står helt alene, forteller Frode Molven, sjefredaktør for generell sakprosa i Vigmostad & Bjørke.

Molven har jobbet tett med Robin Schaefers bok Monika-saken. Min historie fra drapsetterforsker til varsler, som har fått svært mye oppmerksomhet den siste tiden.

 

Rystet av saken

– Robin tok kontakt med oss i slutten av september. Han kom til oss med et omfattende dagbokmateriale, forteller Frode Molven.

– Visste dere at en slik dagbok eksisterte?

– På forhånd kjente vi til saken fra media og var rystet av den, så Robin ble mottatt med åpne armer. Men vi visste ikke om dagboken.

 

DSC_4752 (2 of 2)

Frode Molven: – Boka er et sjeldent rystende menneskelig dokument.

 

– Saken har vel utviklet seg samtidig med at dere har jobbet med boka?

– Ja, ikke lenge etter at han kom til oss, kom drapssiktelsen i saken. De eldre delene av dagboka ble gjennomgått og skalert ned i mange runder, samtidig som han fortsatte å skrive dagbok. Da manuskriptet var nær fullstendig, leverte Berit Reiss-Andersen en juridisk vurdering.

 

En etterforsker og hans samvittighet

Boken er på mange vis en historie om en etterforsker og hans samvittighet. Den belyser hva som kan vise seg å være en av de største politiskandaler i Norge noensinne. 14. november 2011 ble åtte år gamle Monika Sviglinskaja funnet død. Politiet henlegger saken som selvdrap. I januar 2014 varsler politioverbetjent Robin Schaefer ledelsen ved Hordaland politidistrikt om at dødsfallet kunne være et drap. Etter en omfattende rapport får Schaefer nei til gjenopptagelse av saken. Deretter varsler han politimesteren direkte i et brev: «Det dreier seg tross alt om et mulig drap på en liten jente på åtte år som har potensial til å bli oppklart.»

 

Monika

 

«Hold deg unna»

Ingenting skjer. Tvert imot får Schaefer klar beskjed av sine overordnede om å holde seg unna saken, og hans engasjement blir også kritisert av toppledelsen på et fellesmøte. I all hemmelighet kontakter han morens bistandsadvokat, Stig Nilsen. Først etter at Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen på oppdrag fra Larsen kommer til samme konklusjon og saken havner på avisenes førstesider, gjenopptar politiet etterforskningen. I oktober 2014 pågriper politiet den samme som Schaefer hadde utpekt som mulig gjerningsmann allerede i januar. Han siktes for drap på Monika.

 

Presset Schaefer

– Rett før trykk fikk jeg vite om hans hemmelige lydopptak fra møtet med POD og organisasjonspsykolog, der de forsøker å få ham bort fra det vernet varslerstatus gir i henhold til loven. Det var såpass rystende at vi kastet oss rundt og fikk materialet transkribert, vurdert juridisk og satt inn i boken, sier Frode Molven. – Robin var jo presset gjennom hele fjoråret, slik lydopptaket med POD fra november dokumenterer. Det gjaldt jo varslerstatusen hans.

 

Safe og kryptering

Men forlaget har hatt arbeidsro:

– Boken har ingen visst om, så der har ingen hatt noen sjanse til å presse på. Bare noen få på forlaget har kjent til prosjektet og for oss var det essensielt å holde det slik, for å sørge for fred og arbeidsro, ikke minst for Robin. Men det har vært en omfattende prosess, med bruk av safe, kryptering, makulering og hemmelige møter, sier Molven, og legger til:

– Boka er et sjeldent rystende menneskelig dokument om en mann som virkelig står helt alene om å hevde det som er rett. Dagbokformen har gitt boken et medrivende og åpent sanntidspreg, den har en gjennomgående nerve som gjør at vi får tilbakemeldinger om at den er vanskelig å legge fra seg.

 

– En intens uke

– Det har vært en intens uke, bekrefter forlagets salgssjef, Ingrid Krøvel-Velle. – Det var viktig at så få som mulig visste om denne boken helt fram til lanseringen og mediedekningen startet, så informasjonsarbeidet var veldig annerledes rigget i forhold til hvordan vi pleier å jobbe. Vi informerte butikkene først noen få dager før boken skulle i salg.

Så eksploderte det:

– Da nyheten om boken ble sluppet i media, var responsen fra publikum overveldende. Det er stort engasjement og en enorm interesse for boken fra flere hold – ikke bare i Bergen, men i hele landet. Ganske tidlig på lørdag begynte fortvilte bokhandlere å ringe til oss for å høre om vi klarte å levere ut bøker i løpet av dagen. Selv om de hadde tatt inn ekstra store volum før helgen, ble de tidlig utsolgte. Salgsavdelingen har løpt i både Oslo og Bergen i helgen. Selv skrinla jeg raskt den planlagte skogsturen, og dro i stedet på jobb for å pakke bøker og kjøre dem ut til butikkene.

 

Ingrid

Ingrid Krøvel-Velle: – Har aldri vært med på noe lignende.

 

– Har berørt meg

Førsteopplaget på boken var på 5000 eksemplar, men nye bøker er på vei – slik at totalopplaget allerede er oppe i 12 000.

– Det er tydelig at folks rettferdighetsfølelse er vekket, og mange kjøper boken for å vise sin støtte til forfatteren og saken han har kjempet for, sier Krøvel-Velle.

– Kan du huske noe liknende fra din tid i Vigmostad & Bjørke?

– Jeg har aldri vært med på noe lignende i min tid i VB. Dette har på mange måter vært et helt spesielt prosjekt å jobbe med, og det er kanskje en av de bøkene som i min forlagstid har berørt meg aller mest.