«Et forsøk på å underliggjøre Norge»

Jan Kjærstad nye roman er bare ett av mange sterke kort på Aschehougs hånd i høst.

– Den virkelig gode romanen er undersøkende i hva det vil si å være menneske, sa forlagssjef Trygve Åslund under dagens pressekonferanse for høstens bokutgivelser hos Aschehoug.

 

Koeltzow-Liv_author_full
Tilbake: Liv Køltzow. Foto: Niklas R. Lello

Nettopp dette er det flere av høstens skjønnlitterære forfattere gjør. De skaper forundring, de undersøker, og de skriver om smerte, sorg, glede og lengsel. – Disse verdiene finnes det ikke måleinstrumenter for. Og nettopp derfor er skjønnlitteraturen viktig, sier Åslund.

Og der er et bra beite Aschehoug har på høstlisten sin. Det er store forventninger til Liv Køltzows «comeback» etter 13 års taushet. Hovedpersonen i hennes nye roman, Melding til alle reisende, lider av Parkinsons sykdom, akkurat som forfatteren. – Jeg har forbannet meg på at jeg skulle fortsette å skrive, men det har vært litt av en omkalfatring, sier Køltzow i forbindelse med utgivelsen.

«Et forsøk på å underliggjøre Norge»

Forventninger er det alltid når Jan Kjærstad kommer med en ny roman. Så også med årets Slekters gang, der han ifølge seg selv «gjør et forsøk på å underliggjøre Norge i det 20. århundre».

Trude Teige kommer med en ny roman, Mormor danset i regnet, og Roskva Koritzinsky, som skrev den kritikrroste novellesamlingen Her inne et sted i 2013, romandebuterer med  Flammen og mørket, som handler om å være besatt av et annet menneske.

Solid trippel ute 

Ketil-Bjoernstad_large
Fokus på sekstitallet: Ketil Bjørnstad

Og forlaget har allerede lagt en solid trio i hyllene: Jo Nesbøs Mere blod, Maja Lundes Bienes historie og Ketil Bjørnstads Sekstitallet er ute og har så langt satt sitt preg på den tidlige bokhøsten.

Fire debutanter

Aschehoug presenterer fire debutanter på årets høstliste:

Christelle Ravneberget (født 1983) er tekstforfatter og hobbymusiker og har ti års erfaring som bartender i utelivsbransjen. Hun er oppvokst på Jessheim, bosatt i Oslo, utdannet ved tekstlinja på Westerdals. Hun spiller, synger og skriver i bandet «When NIGHT FALLS we make FIRE. Hun debuterer med romanen Jeg gidder ikke leve uten deg.

Runar Mykletun (f 1980) debuterer med romanen Repetisjonsøvelse, og filmregissør og illustratør BobbiePeers debuterer med Luridiumstyven. 

Den fjerde debutansten er Mina Lystad, kjent som blogger og manusforfatter for tv.  Alfred må lese høyt er hennes debutbok.

Flatland-Helga_author_full
Fikk nylig Amalie Skram-prisen: Helga Flatland. Foto Niklas Lello

Solid liste

I tillegg venter Aschehoug seg mye av Karsten Alnæs’  Du kommer i dag, Helga Flatlands Vingebelastning, Kari F. Brænnes Himmelfall (som forlaget tror kan bli hennes store gjennombrudd), Unni Lindells Min mor har en saks i ryggen, som er en novellesamling.

Sakprosalisten er også fyldig og variert og anføres av Bjørn Kjos’ Høyt og lavt, Sverre Knutsens Sverre Knudsen, 1979, Arnhild Skres bok om Theodor Kittelsen og Sindre Kartvedts bok om DumDum Boys.