«En uro som utfordrer»

Ida Hegazi Høyer er tildelt Bjørnsonstipendet 2014.

Tiden-forfatter Ida Hegazi Høyer (f. 1981) ble i dag tildelt Bjørnsonstipendet for 2014 under åpningen av Bjørnsonfestivalen i Molde. Høyer er opprinnelig dansk-egyptisk, har røtter i Lofoten, og er oppvokst i Oslo. Debutromanen Under verden kom ut høsten 2012, etterfulgt av Ut i 2013. I august i år kom romanen Unnskyld.

Juryen hadde blant annet følgende å si om årets stipendvinner: «Høyer viser et skarpt blikk på sosiologiske strukturer. Hun skriver direkte og rytmisk, med få, men sterke metaforer. Romanenes mest iøynefallende kvaliteter ligger i de humoristiske, oppfinnsomme situasjonsbeskrivelsene, de hverdagslige dialogene, men like under overflaten finnes et større alvor, i form av noe udefinerbart og ukontrollerbart, en uro som utfordrer leseren til videre refleksjon. Det er nettopp disse litterære kvalitetene som gjør Høyer til årets verdige stipendvinner.»

Bjørnsonstipendet er på 25.000 kroner og deles årlig ut til en yngre forfatter det knytter seg betydelige forventninger til. Blant tidligere vinnere av stipendet finner vi Carl Frode Tiller, Karl Ove Knausgård, Gunnhild Øyehaug, Johan Harstad og Jan Roar Leikvoll.