En melankomiker?

Kristian Bergquist debuterte i 2007 med diktsamlingen "Hva nå, kjære?" Han har også skrevet ungdomsromanen "Tenkestjerne²", som vant Gyldendals/RENATE-senterets romankonkurranse i 2011. Nå er han aktuell med sin sjette diktsamling, "Sitt hos meg". Kristian Bergquist er ukens forfatter.

Kristian Bergquist skriver ifølge seg selv ikoniske og lakoniske dikt. Både melankolske og komiske. Han sjette diktsamling handler om ham selv og om Jim Reeves. Og litt annet. Og siden Bob Dylan har fått Nobelprisen, undrer han på om Raga Rockers-poet Michael Krohn kan stå for tur.

 

Forfatter: Kristian Bergquist (42)

Aktuell med: Sitt hos meg, Forlaget Oktober

Poesi om meg, det jeg tenker, og jeg føler, de jeg kjenner, det de og jeg driver med, ja, om hvordan jeg har det, ei hjortejente og Jim Reeves. Ikoniske og lakoniske dikt.

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Jeg veit ikke. Eller jo. For ingen andre kunne skrevet denne boka. De kjenner ikke til mammas kreft, Pappa Parkinson, hytta som jeg bor i, angsten jeg har, og selvmordstankene. Bare jeg lever livet mitt. Og har sånn melankoli. Og er sånn komisk. Kanskje jeg blir en melankomiker?

Tre favoritter:

Kjersti Wøien Håland: Kom og hent meg. Det er godt gjort å kunne være så trist og morsom samtidig.

Nils-Øivind Haagensen: Spredning. Rører du meg sånn blir jeg helt solgt.

Marianne Clementine Håheim: Svart belte. Jeg sitter igjen megaimponert og utgrint.

Uslipt diamant:

Stein Torleif Bjella: Jordsjukantologien. Han debuterte i høst. Og har visstnok skrevet låttekster før. Lovende fyr. Verdt å følge med på ham. Dere hørte det her først.

Sist leste bok:

Veit det ikke er ei bok. Det gjør sterkere inntrykk enn mange av dem. Og jeg bare stiller meg i stille solidaritet her ved siden av henne. Andrea Voldum i «Vi tror deg». Og hennes historie.

Hvordan jobber du?

Ifølge FrP jobber jeg ikke, men holder på med en hobby. Heldigvis får jeg stipendpenger kasta etter meg. Jeg har et sugerør ned i statskassa, må vite. Fake news. Jeg (har vel et slags talent) grubler og formulerer, håper på å bli en nasjonalskatt.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Kjersti i Monstermenneske.

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Bob Dylan vant: Så Michael Krohn neste.

Hvis du var kulturminister for en dag?

Hvis jeg var Trine Skei Grande for en dag? Så ville jeg blitt paralysert og handlingslamma som i «Big». Det kunne blitt en litt snål forvekslingskomedie. En dag fanga i kvinnekropp.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

En fest jeg ikke er på. Men jeg henger utafor og kikker inn.

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Ingmar Bergmans «Jordbærstedet» fra 1957 på Netflix?

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Heller Radiohead-konsert sammen med Ida Lórien Ringdal.

 

(Foto: Pernille Marie Walvik)