Barnebokprofil: Vaar Bothner brenner for hvordan byene våre må tilpasses et klima i endring. Nå tar hun med de minste på en grønn reise.
Vaar Bothner (f. 1991) er utdannet landskapsarkitekt ved NMBU og UC Berkeley, og jobber til daglig med byutvikling i Oslo. I tillegg har hun i flere år vært skribent og redaktør for magasinet Kote, arbeider med egne kunstprosjekter med fokus på gjenbruk, og ble i 2021 nominert til Årets ledestjerne av Dagens Næringsliv. I 2020 kom boken Fem fortellinger om landskap. I høst debuterer hun som barnebokforfatter med boken Elli og Enter og den store planteplanen (Gyldendal).
– Hvorfor skrev du akkurat denne boken:
– Ideen om boken kom til meg for mange år siden. Den ble liggende i underbevisstheten såpass lenge at jeg skjønte at dette måtte jeg gjøre noe med. Jeg hadde aldri skrevet noen barnebok før, så da tenkte jeg at det får jeg vel til. Mange år senere sitter jeg endelig her med en ekte bok i hendene, det er så stas! Boken handler om et tema som jeg brenner veldig for, nemlig at vi må gi plass til alt levende liv i byen, så det er nok en av grunnene til at jeg bare måtte skrive denne boken.
– Tre barnebok-favoritter:
– Heksene, Barna fra Sukhavati og Nils Holgerssons forunderlige reise er tre bøker fra barndommen som brant seg fast i minnet.
– Sjekk ut:
– Beistet og Bettina av Jack Meggitt-Phillips. Har akkurat lest den, den er gøy!
– Hvordan jobber du?
– Når jeg har skrivedager isolerer jeg meg hjemme og prøver å ha fullt fokus på skrivingen. Jeg jobber noen timer, så går jeg en tur i skogen og prøver å komme på nye ideer og tenke ut løsninger på de tingene jeg synes er utfordrende. Plutselig kommer det flyvende en god idé inne i skogen et sted. Så går jeg hjem, drikker en kopp kaffe og skriver noen timer til.
– Din egen favorittillustrasjon?
– Jeg synes illustrasjonene til Bendik Skotland har blitt fantastiske i boken om Elli og Enter. Min favorittillustrasjon er kanskje den hvor Elli står med plakaten sin nede i byen mellom voksne føtter som holder på å tråkke henne ned. Elli føler seg veldig liten i den store byen og hun holder på å miste motet, det synes jeg illustrasjonen viser veldig godt.
– Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?
– Et sterkt minne jeg har fra barndommen er at mormoren min leste Robinson Crusoe for meg. Den var så spennende! Tanken på å seile ut i verden og oppdage verdensdeler der ting ser helt annerledes ut vekket en eventyrlyst i meg, og jeg husker at jeg bestemte meg for at en dag skulle jeg også reise av gårde og oppdage verden.
– Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?
– Jeg ville nok ha møtt Pippi. Jeg tror det ville ha blitt en eventyrlig dag.
– Og hvem ville du helst selv ha vært?
– Jeg husker at jeg som liten alltid drømte om å være Hermine. Hun er så selvsikker selv om hun er litt annerledes og folk ofte synes hun er snusfornuftig. Også er hun skikkelig tøff!
– Hva må en virkelig god barnebok inneholde?
– En god barnebok må inneholde noen morsomme karakterer det er gøy å bli kjent med, masse spenning, og kanskje noe overraskende som får en til å tenke på noe man aldri har tenkt på før.
– På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?
– Jeg må nok svare Harry Potter her, ettersom jeg vokste opp med den serien. De to første bøkene leste mamma høyt for meg, da bok nummer tre kom ut var jeg ni år og begynte å lese dem selv. Jeg husker hvordan jeg gledet meg hver vår til neste bok skulle komme ut, og jeg slukte den som regel i den første uken av sommerferien.