FRAMSNAKKING: Dagens framsnakker velger seg fargerik kirkehistorie og en roman som utspiller seg i den indre kretsen rundt Freud.
Vår sedvanlige førjulstradisjon, Framsnakker-spalten, ruller videre. BOK365 utfordrer hver dag noen til A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.
Dialogpartner og brobygger
Dagens framsnakker er Press-redaktør Thor Arvid Dyrerud. Fra forlagets egen hylle velger han Et åpent hus. Grønland kirke 150 år av Lars Martin Dahl og Tomm Kristiansen.
– En spennende og fargerik historie om et kjerneområde i Oslo sentrum, om utviklingen fattigkassa, bymisjon og arbeiderbevegelse, og mye mer. Av en eller annen grunn vegrer kulturmediene seg for å gå inn i dette stoffet, trolig fordi det er kirkelig, men dermed går man også glipp av et miljø som i dag aktivt og med stor suksess har tatt rollen som dialogpartner og brobygger i et flerkulturelt samfunn – poenger man i andre sammenhenger etterlyser i norsk offentlighet, sier Dyrerud.
Interessant miljø- og tidsskildring
For å grave fram en bokskatt hos et annet forlag, går turen til Akersgata og Cappelen Damm:
– Thomas Lundbos Lyden av et liv er en glitrende roman om den indre kretsen rundt Sigmund Freud i Wien på begynnelsen av 1900-tallet, med den nå glemte psykoanalytikeren og lydforskeren Johann Waldemar Brummel som hovedperson. Foruten å være en interessant miljø- og tidsskildring, tematiserer romanen på subtilt vis forholdet mellom psykologiske teoridannelser og personlige erfaringer.