– En gledelig overraskelse

Per Borglund (Foto: Aftenposten)

KOKEBØKER: – Tiårlisten er et greit tverrsnitt av det som har preget de siste tiårene, sier kokebokentusiast Per Borglund. Se topplisten her.

– Det jeg heldigvis ikke ser, er en liste full av all verdens håpløse kurer for og mot hva som helst, forteller Per Borglund.

Han arbeider til daglig som redaktør for Aftenpostens matmagasin «Mat fra Norge», og er i tillegg en stor kokebokentusiast – med mer enn 10.000 kokebøker i samlingen sin. Han har fått studere topplisten over tiårets mest solgte kokebøker.

– At det bare er en eneste slankebok her er en gledelig overraskelse. Det er svært gledelig at noe som kan minne mistenkelig om en lære- eller fagbok ligger på åttendeplass, og det er artig at Den rutete holder koken, sier Borglund.

– Kokebøker er pornobøker

Men helt i topp ligger selvsagt Trine Sandbergs Trines mat (Gyldendal). Det er ingen overraskelse for Borglund:

– At Trine ligger der hun gjør kan man sikkert si mye om, men det bekrefter jo at folk vil ha god, ganske enkel og hjemmelaget mat. Eller i det minste at de vil lese om/ha slike bøker i hylla. For oss som er glade i trykte kokebøker, er det et godt tegn at landets største og mest populære blogger også er en bestselger på papir. Det gir kanskje et slags håp om en fremtid også for kokebøkene i analog form.

Han forteller at topplisten i det hele tatt er en god presentasjon av trendene som har preget det siste tiåret innenfor mat og drikke:

– At Hellstrøm blander seg inn blant folkelige bøker fra folk som Gausdal og Alfsen, beviser at kokebøkene ikke bare er bruksbøker, men «pornobøker» som fungerer minst like greit som inspirasjonskilder som praktiske bøker til bruk i det daglige kjøkkenet. Med litt trendy øl i miksen her, så tror jeg listen gir et greit tverrsnitt av det som har preget de siste ti årene.

Topp 10 mat & drikke – 2010-2019

 

 

 

-- annonse --