Dyreste produksjon noensinne

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

NRK har gitt grønt lys til å starte filmingen av "En sjøens helt".

NRK har gitt grønt lys til tv-serien basert på Jon Michelets bøker om skogsmatros Halvor Skramstad og krigsseilerne under andre verdenskrig.

Michelets serie En sjøens helt blir trolig den dyreste norske tv-produksjonen noensinne.

Produsent i Filmkameratene, som skal lage serien, John M. Jacobsen sier til nrk.no at serien har fått et budsjett på rundt 150 millioner kroner, noe som er det dobbelte av det serien «Kampen om Tungtvannet» fikk.

Planlagt en stund

Nyheten om at NRK vurderte å lage tv av Michelets bøker ble først kjent i 2016, men nå blir den altså en realitet. I alle fall blir det én sesong, basert på den første romanen.

– Vårt håp er jo å få til tv av alle bøkene, men NRK har vært veldig tydelige på at de ikke er forpliktet til noe mer enn første sesong. Så da får vi bare se, sier produsent Jacobsen til NRK.

Betaler halvparten

NRK tar halve regningen, omtrent 75 millioner kroner. Resten må produksjonsselskapet Filmkameratene selv skaffe til veie.

Dramasjef i NRK, Ivar Køhn, synes det er viktig at NRK er med på produksjonen og spleiselaget.

– En sjøens helt og Michelets bøker er jo fantastiske historier, og det er stor interesse for dem. Det er derfor viktig at vi i NRK og Norge forteller denne historien, sier han til nrk.no.

Skal se ekte ut

Og det blir altså dyrt. Første sesong har et budsjett på ca 150 millioner kroner.

– Vi har vært veldig opptatte av at dette skal se ekte ut. Jeg mener når de seiler gjennom Suezkanalen, så skal den se ut som i 1940. Vi skal jo også bombe Liverpool og det blir en stor utfordring, forteller Jacobsen.

Serien får trolig premiere i 2021 eller 2022.