Dikt på Mammut

Redaktør Marta Breen (foto: Res Publica)

LYRISK: I morgen starter Mammut-salget. Årets katalog inneholder som vanlig relativt lite poesi, men vi anbefaler med glede fem.

Diktsamlinger når sjelden Mammut-katalogen. Årsaken er små opplag. For å være med på Mammut må forlaget bordlegge minst 500 eksemplarer. Det er uvanlige restlager for diktsamlinger som sjelden trykkes i opplag på mer enn 1500.

Med dette blir det helst diktantologier og de store navnene som dukker opp i Mammut. Slik også i år. Fra katalogen henter vi: Hans Børli, Rudolf Nilsen, Ketil Bjørnstad og Øyvind Rimbereid. På antologisiden plukker vi ut Marta Breen.

Hans Børlis Beste dikt

Hans Børli (1918-1989) har toppet våre lyrikklister de siste par årene.  Nå er han også å få på Mammut. Skotterud-poeten regnes blant våre mest folkekjære diktere. Utvalget i Hans Børlis beste dikt (Aschehoug, 2010) er foretatt av forlagsredaksjonen i samarbeid med Børlis datter Beathe Børli Karterud.

 

Rudolf Nilsen Samlede dikt

Rudolf Nilsen (1901-1929) døde i ung alder. Han rakk bare å utgi to diktsamlinger På stengrunn (1925) og På gjensyn (1926). Hans tredje diktsamling, Hverdagen, ble utgitt posthumt av hans enke, Ella Hval. Samlede dikt (Solum Bokvennen, 2023) inneholder disse, men I tillegg er dikt som bl.a. ble trykt i aviser og tidsskrifter tatt med.

 

Ketil Bjørnstad; Sommernatt ved fjorden – kjærlighetsdikt gjennom 50 år

Ketil Bjørnstad (f.1952) er kanskje mest kjent som komponist og pianist, men han har også, helt fra han var ung, skrevet uforglemmelige tekster. Om Sommernatt ved fjorden (Aschehoug, 2022) skriver Tor Hammerø: «Bjørnstad viser nok en gang med denne samlinga at han har en unik evne til å observere og formidle tanker og følelser som er personlige, men som veldig raskt blir allmenngyldige.»

 

Øyvind Rimbereid: Hvorfor hjerte nummer to?

Øyvind Rimbereid (f. 1966) er en av sin generasjons fremste og mest originale lyrikere. Om Hvorfor hjerte nummer to? (Gyldendal, 2023) skriver Helge Torvund: «Det er ei glede å møta denne typen dikting. Det får meg til å tenkja på verkeleg store lesaropplevingar, som noveller og romanar av Tarjei Vesaas.»

 

Marta Breen (Red.) Så lett, så sterk, så øm – feminisme i norsk poesi

I denne antologien har redaktør Marta Breen (f.1976) plukket ut sine feministiske yndlingsdikt. Vi var selv begeistret over antologien Så lett, så sterk, så øm – feminisme i norsk poesi (Agenda Res Publica, 2023), og skrev til terningkast seks: «Vitale Marta Breen har saumfart bibliotekene og lånt et par hundre diktsamlinger. Resultatet er blitt en forfriskende, humørfylt og fornyende diktantologi.»